Vijesti / Gospodarstvo

JEDAN OD NAJVEĆIH REGIONALNIH DOGAĐANJA TOG TIPA

Na Sveučilištu Sjever započeo tjedan karijera. U pet dana 80-ak poslodavaca, brojni paneli, predstavljanja

Na Sveučilištu Sjever započeo tjedan karijera. U pet dana 80-ak poslodavaca, brojni paneli, predstavljanja

Na Sveučilištu Sjever započeo je u ponedjeljak Tjedan karijera Connect Week UNIN, jedan od najvećih regionalnih događaja spajanja akademske i poslovne zajednice!

Od ponedjeljka do petka (20.05.) će se, potencijalnim zaposlenicima predstaviti više od 80 tvrtki, a bit će održano mnoštvo radionica i panela, u dva sveučilišna centra.

Connect Week UNIN održava se pod pokroviteljstvom Hrvatske gospodarske komore i Hrvatske poštanske banke, a održat će se u Sveučilišnom centru Varaždin i Sveučilišnom centru Koprivnica, u vremenu od 16. do 20. svibnja 2022. godine.

Sveučilište Sjever - Tjedan karijera 2022 Sveučilište Sjever_Tjedan karijera 2022

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Ovo je jedan od prvih događaja nakon pandemije, a znamo svi koliko smo iščekivali da dođe do ovakvih mogućnosti. Za nas je ovaj događaj jako bitan, jer smo u prvom redu okrenuti prema STEM području, pa postoji i izniman interes poslodavaca, što potvrđuje činjenice da se njih više od 80 odazvalo na ovaj naš tjedan karijera. Kroz ovakve događaje i jačamo razvoj ljudskih resursa, poglavito u smjeru digitalnog i zelenog, što je na neki način i sugestija Europske unije – kazao je Damir Vusić, prorektor Sveučilišta Sjever.

Tvrtke i ustanove koje su ove godine prepoznale važnost održavanja  tjedna karijera kao generalni pokrovitelji su Hrvatska gospodarska komora samostalna, stručno-poslovna organizacija, koja promiče, zastupa i usklađuje zajedničke interese svojih članica pred državnim i drugim tijelima u Hrvatskoj i inozemstvu te Hrvatska poštanska banka - najveća banka u hrvatskom vlasništvu

Tjedan karijera podržali su i Grad Varaždin i Varaždinska županija, a gradonačelnik je i pozdravio sve prisutne na otvorenju.

- Grad Varaždin podržava rad sveučilišta Sjever, a po prvi puta smo izdvojili i nekakva financijska sredstva da podržimo njihove programe. Ovo sveučilište obrazuje cijeli niz mladih ljudi, ne samo u Varaždinu nego i u široj okolici. Vidjeli smo i tijekom ovih događaja, potresa, i pandemije, da sve može u trenu nestati, dok vam znanje nitko ne može uzeti – istaknuo je Neven Bosilj, gradonačelnik Varaždina.

Otvaranje je održano u Sveučilišnom centru Varaždin, a dvorana 110 bila je premala za se prisutne, a osim studenata, bili su prisutni i brojni poslodavci i gosti. Prvi događaj koji je bio je bio panel „Uloga poslovne i akademske zajednice u jačanju konkurentnosti hrvatskog gospodarstva” na kojem su sudjelovali mr.sc. Marko Pavić, bivši ministar i predsjednik Odbora za regionalni razvoj i fondove Europske unije Hrvatskog sabora, Bernard Gršić, državni tajnik središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva, Ivan Soldo, član Uprave Hrvatske poštanske banke, Vjeran Vrbanec; predsjednik Uprave HAMAG-BICRO-a te Petar Filipan, iz tvrtke Sobočan d.o.o., dok će moderator panela biti prof.dr.sc. Ante Rončević, pročelnik Odjela za ekonomiju Sveučilišta Sjever.

Na panelu su istaknuti glavni problemi i izazovi s kojima se znanstveni sektor nosi. Svi govornici su smatrali da je kod nas situacija dobra, ali da bi mogla biti  bolja. Moglo se čuti i mišljenje govornika o tome koje stvari se moraju mijenjati i što napraviti kako bi se napredovalo.

Čuli smo i brojne primjere iz bogatog iskustva panelista, a svi su istaknuli koliko je obrazovanje i cjeloživotno obrazovanje bitno. Naglasili su također, da je stalna prilagodljivost nužna te da zasigurno neće moći računati na to da će imati samo 'jednu karijeru', već njih znatno više.

Sve to, zasigurno će umnogome pomoći mladim studentima da odlučnije nastave studij i hrabro krenu u poslovni svijet.

Tijekom pet dana održat će se tri panel-rasprave s uspješnim predstavnicima priznatih tvrtki i ustanova te predstavljanje djelatnosti i rada tvrtki izlagača te zanimljive radionice za studente Sveučilišta Sjever.  Na ovom krovnom događaju okupit će se više od 80-ak međunarodno priznatih tvrtki i ustanova s područja regije, ali i šire. Jedna od ustanova koja se predstavlja je i HZZ Varaždinske županije.

- Hrvatski zavod za zapošljavanje je partner na ovom Tjednu karijere, a mi smo i prije pandemije sudjelovali na Danu karijere. Imamo odličnu suradnju sa Sveučilištem, imamo i potpisan ugovor o suradnji, a studentima ćemo predstaviti mjere aktivne politike zapošljavanja za 2022. godinu, a pomoći ćemo im i da pišu životopise i molbe. Ovo sveučilište ima niz programa za zanimanja koje su i deficitarna, mi imamo najnižu stopu nezaposlenosti, u Varaždinskoj županiji u travnju je ona iznosila tri posto. Posebno deficitarna su zanimanja poput strojarstva, elektrotehnik, sestrinstva – istaknula je Branka Šaško, pročelnica Zavoda za zapošljavanje Varaždinske županije.

Sveučilište Sjever je tijekom proteklih nekoliko godina doživjelo gotovo eksponencijalni rast. Broj studenata, nastavnika i studijskih programa rastao je tijekom godina te se na Sveučilištu Sjever trenutno izvodi 31 studijski program na preddiplomskoj, diplomskoj i poslijediplomskoj razini s više od 5.200 studenata. Tjedan karijera je namijenjen prije svega studentima, tj. umrežavanju studenata i poslodavaca, ali i odlična prilika da se sadašnji srednjoškolci; budući studenti upoznaju sa Sveučilištem, pojedinim studijima te mogućnostima koje im se ondje nude.

Tjedan karijera Sveučilišta Sjever održava se u organizaciji Odjela za EU fondove, razvojne projekte, suradnju s gospodarstvom i transfer tehnologija Sveučilišta Sjever.

Ovogodišnji sudionici te pokrovitelji tjedna karijera su Kostwein , FINA , Carlsberg d.o.o. , KING ICT , Hrvatski zavod za zapošljavanje, Ducati komponenti d.o.o., Hamag-Bicro, Vindija d.d. , Klimaoprema d.d., Radnik d.d., APIS IT , Bauwerk Group Hrvatska d.o.o. , 404 agencija , Školska knjiga d.d., Grad Jastrebarsko, Telemach, Promming d.o.o. , Midal d.o.o. , Sobočan d.o.o. , TESLA, IVANČICA d.d., MIPCRO d.o.o. , Danieli Systec d.o.o. , Zavod za fotogrametriju d.d. , Geo-centar d.o.o.   , ACG Europe, Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva , CARNETMobilisis, Geo-centar, Work-ing, COLAS, Ustanova Vizjak, Marker d.o.o., SATO (Tiskara Birotehnik d.o.o.), Terme Sveti Martin, Komunalac Koprivnica, DeutschMann spedition d.o.o., Zavod za hitnu medicinu Varaždinske županije, KBC Zagreb, Hrvatska komora ovlaštenih inženjera geodezije, Opća bolnica Varaždin, KB Dubrava, Podravka i Belupo, AK Galerija/Galerija S, Hermi d.o.o., Glas Podravine, Kosinus usluge (ePodravina), Infodesign, Kopitehna, LTH Alucast, L'Oreal, Hamburger Recycling, Muzej Koprivnica, Gradska knjižnica Koprivnica, LIDER, Enter, Vrhovski, Prigorski, Poduzetnički inkubator Đurđevac, Ozone Plus, Infodesign,  mSan grupa te brojni drugi.

 

 

 

 

Najnovije

Reci što misliš!