Vijesti / Gospodarstvo

inflacija

Porast cijena i u svibnju: Inflacija u Hrvatskoj preskočila 10 posto!

Porast cijena i u svibnju: Inflacija u Hrvatskoj preskočila 10 posto!
Ilustracija

Hrana i piće u godini dana poskupjeli su 15 posto, prijevoz 19 posto, usluge u restoranima i kafićima 12 posto, a odjeća i obuća oko 9 posto...

Inflacija u Hrvatskoj viša je od deset posto i na kraju mjeseca svibnja zastala je na 10,8 posto!  Hrana i piće u godini dana poskupjeli su 15 posto, prijevoz 19 posto, usluge u restoranima i kafićima 12 posto, a odjeća i obuća oko 9 posto.

U odnosu na mjesec travanj cijene su skočile 1,4 posto, a toliko je nekad bilo u godinu dana.  Eurozona je, prema prvoj procjeni u svibnju imala inflaciju od 8,1 posto, tako da smo drugi mjesec zaredom značajno iznad prosječnih razina cijena u eurozoni. 

Hrvatska 46. na globalnoj ljestvici konkurentnosti

Danas je objavljena i globalna ljestvica konkurentnosti za 2022. godinu Instituta za razvoj poslovnog upravljanja (IMD) iz Lausanne po kojoj je Hrvatska na 46. mjestu od 63 analizirane zemlje, ostvarivši tako skok za 13 mjesta, uz napredak po svim čimbenicima konkurentnosti, objavljeno je u srijedu. Prva je Danska, dok je Hrvatska doživjela najveći ovogodišnji rast, pomaknuvši se s 59. na 46. mjesto i napredujući po svim čimbenicima konkurentnosti. To bi moglo biti povezano s poboljšanjem poslovnog raspoloženja zbog nadolazećeg pristupanja zemlje europodručju, ocjenjuju iz Svjetskog centra za konkurentnost (WCC). Ljestvica konkurentnosti IMD-a uključuje 333 kriterija, od kojih se dvije trećine odnose na statističke podatke, a trećina na istraživanje mišljenja gospodarstvenika, koje je provedeno u prvom dijelu ove godine.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video