Vijesti / Gospodarstvo

nekadašnji tekstilni div

Bakić objasnio zašto propada Varteks i što će biti s radnicima: 'Odmah sam požalio zbog investiranja'

Bakić objasnio zašto propada Varteks i što će biti s radnicima: 'Odmah sam požalio zbog investiranja'
Sandra Simunovic/Pixsell

Što se tiče radnika, Bakić je rekao da će mnogi od njih morati pronaći novi posao, a dio će trajno ostati bez posla.

Iz nekadašnjeg varaždinskog tekstilnog diva Varteksa danima stižu loše vijesti. Čini se da se ta tvrtka nalazi u dosad najtežoj financijskoj situaciji, sve se češće spominje i mogućnost stečaja. 

Nenad Bakić, najveći dioničar Varteksa, smatra da je stanje 'već neko vrijeme kritično, a sada postaje baš alarmantno'.

- Kompanija je spašena iz mrtvih prije četiri godine. I od tada je prolazila kroz teške probleme, iako vjerujem da su svi mogli vidjeti preokret u poslovanju, a pitanje velikih dospjelih dugova moglo se riješiti prodajom preostale nepotrebne imovine, de facto u vlasništvu banaka, kako bi se financirala proizvodnja i napredak poslovanja. Većina vrijedne imovine je rasprčkana ranije. Nažalost, neki vjerovnici već duže blokiraju transakcije jer se ne mogu dogovoriti koliko bi tko od njih uzeo od toga, umjesto da većinu ostave Varteksu, spase biznis i naplate se kasnije - rekao je Bakić za Novi list.

Kazao je kako je on sam u kompaniju uložio 10 milijuna eura, kroz kapital i pozajmice, što je sve i dalje ostalo u Varteksu.

- To je, recimo, iznos potreban za plaće u tijeku godine dana. Na pozajmice nisam nikad naplatio ni kunu duga i uvijek sam otpuštao osiguranje kod prodaje nekretnina, kako bi od njih Varteks mogao dobiti sav novac, nakon onoga što bi pokupile banke - rekao je Bakić za spomenuti portal.

- Čak i kad sam davao za plaće, banke su istovremeno uzimale, što baš nije bilo konstruktivno. U ovom zadnjem zapletu sam prenio svoja potraživanja kako bih se distancirao od te priče, ali i kako bih pokušao utjecati na druge vjerovnike da se dogovore. Čini se da se kompanija koja je preuzele dug od mene ponaša još konstruktivnije jer ni ona nije zaračunala kamate na dug, a i ponudila je bezuvjetni otpis velikog dijela duga ako drugi vjerovnici otpišu bar mali dio. Nitko nije odgovorio na tu ponudu - dodao je.

Na pitanje kada je prvi puta požalio zbog investiranja u Varteks, Bakić je odgovorio: 'Odmah.'

- Varteks je bila moja najveća životna greška. Ipak, borili smo se koliko smo mogli. I danas mislim da poslovni model koji smo etablirali, a to je šivanje za druge kao BOSS, u uvjetima vraćanja proizvodnje u Europu, uz sinergičan snažan razvoj vlastite marke, ima puno smisla - rekao je.

A na pitanje što bi sada trebalo napraviti da se Varteks spasi i je li to uopće moguće, odgovara:

- Ključno je da se banke i jedan privatni vjerovnik dogovore oko micanja hipoteka kako bi se mogla napraviti transakcija zemljištem iz čega treba doći nužni obrtni kapital i ukloniti se blokade.

Što se tiče sudbine radnika ukoliko kompanija ode u stečaj, rekao je kako će mnogi od njih naći novi posao.

- Objektivno, mnogi od tih ljudi će pronaći novi posao, ali bit će onih starijih i manje radno sposobnih koji će ovime trajno ostati bez posla - kaže za Novi list.

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.

Najgledaniji video