Vijesti / Gospodarstvo

uvođenje eura

Velika promjena od ovog ponedjeljka: Kava, pizza, plaća, mirovina... Sve će morati biti i u eurima

Velika promjena od ovog ponedjeljka: Kava, pizza, plaća, mirovina... Sve će morati biti i u eurima
Ilustracija

Dvojno iskazivanje cijena poduzeća će morati primijeniti i na cjenicima i promotivnim materijalima koje objavljuju na internetskim stranicama i u medijima.

Iako su neki s time već krenuli, iskazivanje cijena u eurima od ponedjeljka 5. rujna postaje obavezno za sve poslovne subjekte. Euro se uvodi od 1. siječnja 2023., a dvojno iskazane cijene primjenjivat će se još cijele iduće godine.

Neke trgovine i ugostitelji već su krenuli ranije s dvojnim iskazivanjem cijena, no od ovog ponedjeljka na to su obavezni svi.

Praksa je to koja se navodi kao ključna mjera za zaštitu potrošača koji sada imaju četiri mjeseca da bi se naviknuli na novu valutu. Inflacija ionako gura cijene u trgovinama prema gore pa će pogled na one u eurima mnogima ublažiti šok, ali samo vizualno. Iz novčanika će im i dalje trebati sve više kuna kako bi platili svoje troškove. Za preračunavanje kuna u eure primjenjuje se fiksni tečaj konverzije od 7,53450 kuna za jedan euro. On treba biti istaknut na vidljivom mjestu u prodajnom prostoru i mjestu pružanja usluga.

Cijene i drugi novčani iskazi vrijednosti roba i usluga moraju također biti jasno vidljivi, lako čitljivi, iskazani tako da ne dovode potrošača u zabludu i da može točno razumjeti na koju se robu i uslugu cijena odnosi, kako bi kupci mogli provjeriti jesu li cijene ispravno preračunate.

Naravno da će biti onih koji će pokušati "loviti u mutnom" te da će uvođenje eura iskoristiti za povećanje cijena kao i za zaokruživanje. Zaokruživanje fiksnog tečaja konverzije na dvije decimalne znamenke nije dopušteno kao niti zaokruživanje cijena na više. Samo na niže. Tek nakon što se preračunaju iz kune u euro primjenom tečaja od, dakle 7,53450 kuna za jedan euro, cijene se zaokružuju na dvije decimale. Ako je treća decimala manja od pet, druga decimala ostaje nepromijenjena, a ako je treća decimala jednaka ili veća od pet, druga decimala povećava se za jedan.

Dvojno iskazivanje cijena poduzeća će morati primijeniti i na cjenicima i promotivnim materijalima koje objavljuju na internetskim stranicama i u medijima. Blagajne poduzeća također će biti prilagođene za dvojno iskazivanje cijena kako bi na računima ukupan iznos računa bio iskazan u objema valutama, a na računu će biti potrebno navesti i fiksni tečaj konverzije.

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.

Najgledaniji video