Vijesti / Gospodarstvo

HRejting

Sjeverozapad Hrvatske u vrhu pri razvrstavanju otpada

Sjeverozapad Hrvatske u vrhu pri razvrstavanju otpada
Marin Tironi/Pixsell/Ilustracija

Ispitivanje je također pokazalo da građani najviše odvajaju papir, plastiku, metalnu ambalažu i limenke.

Prema europskoj direktivi i našem Zakonu o gospodarenju otpadom, do 2025. trebali bismo reciklirati 55 posto, a do 2035. 65 posto ukupnog otpada. Prema posljednjim podacima Eurostata, Hrvatska trenutačno razvrstava manje od 30 posto, piše HRT.

Istraživanje HRejtinga analiziralo je koliko građana uistinu razvrstava otpad i na koje prepreke nailaze. 40.7 posto ispitanika izjasnilo se da u potpunosti razvrstava otpad, 23.8 djelomično, a 32.6 posto da ne razvrstava uopće.

No, situacija nije ista u svim krajevima Hrvatske. Najsavjesniji su na sjevernom dijelu Jadrana, 57 posto ih kaže da razvrstavaju u potpunosti, slijedi sjeverozapadna Hrvatska s 55.1 posto te Zagreb i okolica s 43.6 posto. Najmanje u potpunosti razvrstavaju Dalmatinci, svega 25.1 posto.

Pitali su građane zašto ne razvrstavaju otpad. Kao glavni razlog naveli su da nemaju uvjete u domaćinstvu, desetak posto prstom je uperilo u lokalnu vlast koja nije stvorila uvjete za razvrstavanje, a 3.2 posto je priznalo da su jednostavno lijeni.

Ispitivanje je također pokazalo da građani najviše odvajaju papir, plastiku, metalnu ambalažu i limenke.

Više od 50 posto Dalmatinaca, oko 50 posto stanovnika središnje i gorske Hrvatske, gotovo 50 posto stanovnika Zagreba i okolice, kao i Slavonije, Baranje i Srijema smatra da gradovi i općine nisu spremni za gospodarenje otpadom.

Sjever Hrvatske, kako kopneni tako i morski, svojim lokalnim upravama dao je bolju ocjenu, onih koji smatraju da gradovi i općine nisu spremni je na sjevernom Jadranu 38.3 posto, u sjeverozapadnoj Hrvatskoj 27.5%.

Učestalost odvoza otpada, tema o kojoj se često raspreda, naročito u Zagrebu u zadnje vrijeme, naišla je ipak na manje kritike. Diljem zemlje mahom je oko 30 posto onih koji smatraju da bi se otpad trebao češće odvoziti.

Istraživanje je provedeno na uzorku od 1400 ispitanika od 17. do 19. listopada, piše HRT

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.

Najgledaniji video