Vijesti / Gospodarstvo

nove cijene

Od utorka niže cijene goriva, ministar potvrdio: 'Doći će do osjetnog smanjenja'

Od utorka niže cijene goriva, ministar potvrdio: 'Doći će do osjetnog smanjenja'
Hrvoje Jelavic/Pixsell

Dizel ispod 11, benzin ispod 10 kuna?

Ministar gospodarstva Davor Filipović komentirao je nakon Vlade najave o nižim cijenama goriva.

- Ne mogu vam danas reći konkretne brojke cijena goriva jer se danas isto tako trguje. No, kad se uzme u obzir trgovanje o benzinu i dizelu na tržištu mediterana protekla dva tjedna, doći će do osjetnog smanjenja cijene benzina, dizela i plavog dizela. Od utorka naši građani će imati povoljnije cijene goriva - kazao je.

- Ako isključivo ovaj današnji dan. onda bi se dizel smanjio za 72 lipu, plavi dizel bi pao 71 lipu, a 96, 97 lipa bi pao benzin - rekao je Filipović naglašavajući kako bi to bilo u slučaju da se ne gleda trgovanje naftnim derivatima koje je bilo u petak.

- Sve što mi radimo u kontekstu cijena goriva radimo kako bi naši građani i poduzetnici prošli kroz ovu krizu, odnosno da im pomognemo koliko god to možemo. Mi smo marže smanjili trgovcima na 65 lipa, a istovremeno smo smanjili trošarine za 40 i 80 lipa. Znate svi da je otprilike dvije kune dizel jeftiniji nego što bi bio da nema mjera Vlade Republike Hrvatske. Njima se to ne sviđa, a mi to radimo kako bi zaštitili naše građane - naveo je.

Filipović je komentirao i dogovor Europske unije prema kojoj je gornja granica cijene plina stavljena na 200 dolara.

- Koliko sam dobio informaciju, jučerašnji je zaključak šefova država bio da se ministri koji pokrivaju resor energetike trebaju dogovoriti u ponedjeljak na sjednici u Bruxellesu oko ograničavanja cijena plina - kazao je.

Ispričao je kako su on i  brojni ministri u ponedjeljak komentirali kako su prijedlozi gornje granice cijene plina koje je dala Europska unija previsoke.

- Cijenu plina treba ograničiti na jednu nižu razinu - nadometnuo je.

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.

Najgledaniji video