Vijesti / Gospodarstvo

udruga trgovine i logistike

Šef udruge trgovaca Denis Čupić: '99 posto trgovaca ne diže cijene, tema je prenapuhana'

Šef udruge trgovaca Denis Čupić: '99 posto trgovaca ne diže cijene, tema je prenapuhana'
RTL screenshot

'Trgovci u su uvijek krivi za sve, a trgovina ima najveći utjecaj na gospodarstvo', kazao je Čupić.

Denis Ćupić, predsjednik Udruge trgovine i logistike gostovao je u RTL-u Danas gdje je govorio o preračunavanju kuna u eure, poskupljenjima, ali i posljednjem istupu ministra Filipovića koji kaže da im to neće proći.

Upitan varaju li trgovci građane govori kako opet čuju retoriku koju uvijek slušaju.

- Kada su razgovarali o zakonu o radu nedjeljom trgovci su krivi za sve, ali se zaboravlja da trgovina ima najveći utjecaj na gospodarstvo. Mi već nekoliko mjeseci upozoravamo da cijene neminovno rastu, da u slijedu na tržištu koji zadnjih šest mjeseci jer rezultirao je porast inputa, proizvođačkih cijena, mi nismo u mogućnosti drugo nego pratiti dobavne cijene - govori.

Ističe kako velika većina proizvoda dolazi izvan RH, a uslijed inflatornih pritisaka rezultiraju i veće dobavljačke cijene.

Upitan love li trgovci u mutnom navodi da njih 99,9 posto ne lovi.

- Bili bi zahvalni da ministarstvo objavi imena trgovaca, inspektorat je rekao da imamo 50 prijava na prvi dan, to je minoran broj na prvi dan. Tema je prenapuhana, miče se fokus s onog što je problem. A to je enormni rast cijene struje. Pozdravljam mjere Vlade, ali je nama struja otišla manje nego bi otišla nego je Vlada donijela mjere - kaže.

Govori i kako ministar nema odgovore na niz pitanja, "a možemo mu reći da na sniženje cijene, a cijene su pale kada je pao PDV, a pao je za samo dio", tvrdi.

- Energenti su i dalje rasli, proizvođačke cijene i dalje rasle, ako nije u RH, dobavljač ju ne želi prodati po istoj cijeni prije mjesec dana - tvrdi.

Upitan hoće li sniziti cijene navodi:

- Kako bi došli u situaciju da snizimo, trebamo doći u situaciju da energenti padaju. 

- Većinom se spominje struja, trgovci su u rujnu imali terminske ugovore koji su tada megavat struje plaćali 58-85 eura, a sada 400-450 eura po megavatu s mjerama ograničavanja imaju 185 eura za male trgovce, i 235 za velike. Što je više nego tri do četiri puta više. Poskupila je struja u zadnjih šest mjeseci, a mjere vrijede i do kraja ožujka. Pitanje je hoćemo li imati nove, ako i dođu, struja treba biti i ispod 180 eura, na 130, a isto tako dobavljačke cijene o kojima ovisimo, rezultat su svih kretanja na EU - rekao je.

Što se tiče poziva na solidarnost, Ćupić navodi da su solidarni prema zaposlenicima.

- Vodimo se odgovornosti prema kupcima, ali i zaposlenicima, u trgovini je plaća u godinu dana rasla kako bi pratila inflatorne troškove, kako bi očuvali kupoprodajnu moć zaposlenika. Ovo pozivanje da krenemo u gubitke, krenuli bi u smanjivanje radničkih prava u trgovini - zaključuje.

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.

Najgledaniji video