Vijesti / Gospodarstvo

PRE-KOM

NACIONALNI LIDER PRE-KOM Općine Jalžabet i Pribislavec pristupile europskoj strategiji Zero Waste

NACIONALNI LIDER PRE-KOM Općine Jalžabet i Pribislavec pristupile europskoj strategiji Zero Waste
eMedjimurje

Načelnik Jalžabeta Rajko Solar naglasio je da se vidi napredak u godinu dana otkako su pristupili grupaciji.

Općine Jalžabet i Pribislavec danas su postale članice europske mreže Zero Waste. Riječ je o strategiji čiji je cilj stvoriti uvjete u kojima sve što se proizvodi i troši ima minimalan učinak na okoliš i čovjeka koji u njemu živi. Svoje su potpise na ugovore stavili Rajko Solar, načelnik Općine Jalžabet, i Matija Ladić, načelnik Pribislavca. Osim njih, svečanosti su prisustvovali i predstavnik Zelene akcije i mreže Zero Waste Europe Marko Košak, direktor Pre-koma Siniša Radiković te načelnici općina. 

I Jalžabet i Pribislavec su članovi Pre-komove grupacije, u kojoj se nalazi 14 jedinica lokalne samouprave. Prve su općine strategiji Zero Waste pristupile još 2016., a sada, s današnjim danom, sve članice Pre-komove grupacije postaju dio ove strategije. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Pre-kom će 19. veljače navršiti 21 godinu svog postojanja. Riječ je o tvrtki koja je već dulji niz godina prepoznat kao lider u gospodarenju otpadom na razini Hrvatske. Podaci za prošlu godinu zadržavaju tu visoku razinu. O tome je više govorio direktor Pre-koma Siniša Radiković. 

- Kako se sve naše JLS svrstavaju u sam vrh odvojenog prikupljanja otpada u Hrvatskoj, logičan je sljedeći korak putovanje u društvo bez otpada odnosno pridruživanje međunarodnoj strategiji Zero Waste - rekao je uvodno Radiković.

Ciljevi do 2025.

Iznio je i ciljeve koji su pred Pre-kom postavljeni do 2025. godine. 

- Cilj je 75 posto otpada odvojeno sakupiti i obraditi u našim građevinama. Zatim, smanjiti količinu MKO sa sadašnjih 70 kilograma po stanovniku na 60 kilograma po stanovniku. Izgraditi reciklažno dvorište za prihvat i obradu građevinskog otpada. U najvećoj mogućoj mjeri ojačati prioritete na području gospodarenja otpadom (sprečavanje nastanka otpada, ponovna upotreba i recikliranje). Količine deponiranog otpada na odlagalište smanjiti na najnižu moguću razinu - nabrojao je. 

Razina razdvajanja otpada 66,9 %

Iznio je Radiković i podatke za 2022. godinu. 

- Odvojeno smo skupili i obradili 66,9 posto otpada, no moram navesti da je taj obračun nepošten, na našu štetu. Smanjili smo količinu MKO sa sadašnjih 70 kilograma po stanovniku na 65 kilograma po stanovniku godišnje. Pustili smo u rad reciklažno dvorište za građevinski otpad i u 2022. godini prihvatili i obradili 3.740 tona građevinskog otpada. Uložili smo 5,3 milijuna eura u naše građevine za obradu otpada. Ostali smo lideri održivog gospodarenje otpadom u Hrvatskoj - kaže Radiković.

Čak četiri općine iznad 70%

Preliminarni podaci, koje još mora potvrditi Ministarstvo, govore da je po odvojenom sakupljanju i obradi otpada lider Belica sa 74,5 %. Još tri općine imaju razinu odvajanja iznad 70%, to su Goričan (70,80%) Podturen (70,40%) i Dekanovec (70,10%). Jalžabet, koji se zadnji priključio Pre-komovom sustavu, u godinu dana razinu selekcije podigao je s 26,3 % na 50,4 %.

Problematičan obračun

A to bi bilo više kad bi se obračun radio na ispravan način, naglasio je Radiković i objasnio o čemu se radi: 

- Problem je što u izračun ulazi i MKO pravnih osoba, dok se korisni otpad tih istih pravnih osoba ne priznaje. Kad bi se računalo tako, Jalžabet ne bi bio na 50,4 %, već na 65%. A cijeli sustav Pre-koma bio na 77 % odvojenog skupljenog i obrađenog otpada.

Recept za uspjeh

Recept za ovakav uspjeh je, prema Radikoviću, suradnja tri stupa - korisnici, komunalci i JLS. 

- Naravno, uvijek ima onih nezadovoljnih korisnika, oko 1 % njih, ali taj broj nastojimo smanjiti edukacijom i informiranjem - iznosi direktor Pre-koma.

Povećanje cijena

Najavio je Radiković da će ova godina biti još teža od prethodne, a razlog leži u povećanju cijena. No, bez obzira na to što su neke cijene rasle i do 250 %, dok je istovremeno pala cijena onim frakcijama otpada koje su se mogle prodati, Pre-komova cijena će, uz jednu predaju MKO, rasti samo 2,8%, rečeno je. 

Elitno europsko društvo

Voditelj programa gospodarenja otpadom Zelene akcije i koordinator Zero Waste Croatia Marko Košak zaželio je dobrodošlicu Jalžabetu i Pribislavcu u mrežu Zero Waste Europe. 

- Danas ova mreža broji više od 600 JLS-ova, možemo reći da je to elitno društvo najuspješnijih gradova i općina u Europi koje održivo postupaju s otpadom. Prije osam godina smo s Gradom Prelogom krenuli u tu suradnju, tada bilo oko 20% odvajanja, danas ovi rezultati od više od 60% donose Pre-komu lidersku poziciju u Hrvatskoj. To je primjer dobre prakse ne samo na razini Hrvatske, već i znatno šire, predstavljamo ga i na europskim konferencijama - rekao je Košak.

Kolarek ponosan na Pre-kom

Ljubomir Kolarek, gradonačelnik Preloga, izrazio je svoje zadovoljstvo učinjenim.

- Ponosan sam na grupaciju Pre-kom, na svih 14 JLS-ova, zbog ostvarenih rezultata. Ti nam rezultati daju novi poticaj za traženje novih tehnologija koje će još više povećati učinkovitost - rekao je Kolarek i čestitao Jalžabetu i Pribislavcu ulazak među 600 općina i gradova u Europi.

Veliki skok za Jalžabet

Načelnici dviju općina potpisivanjem su pristupili strategiji te se potom osvrnuli na njezin značaj.

- Mi smo Pre-komovom grupaciji pristupili 1. svibnja prošle godine. To kod nas nije naišlo na oduševljenje. Bilo je otpora. Danas, kad čujemo ostvarene rezultate, 50,4 % odvojeno prikupljenog otpada, ispada da smo najlošiji u ovoj grupaciji. Ali valja napomenuti da smo godinu prije bili na 26,3! Tu se vidi napredak - rekao je Rajko Solar, načelnik Jalžabeta. Govorio je i problemu divljih odlagališta i o akcijama koje se u vezi toga provode, kao i o edukacijama. Izrazio je zadovoljstvo što su se odlučili na ulazak u grupaciju Pre-kom i što danas pristupaju strategiji Zero Waste.

Dobra odluka Pribislavca

Matija Ladić, načelnik Općine Pribislavec, podsjetio je da je ta općina bila na začelju po razvrstavanju otpada na području Međimurske županije.

- Sa svojih 21,30 % u 2021. godini razmišljali smo kako unaprijediti sustav. Logično je bilo, kad smo se već odlučili za promjenu, da odaberemo najboljega. Tako smo odlučili ući u grupaciju Pre-koma. Sada smo na 66,7 %, dakle, rezultati pokazuju da smo dobro odabrali. Mještani općine Pribislavec to su prihvatili s oduševljenjem. Bilo je, naravno, nekih problema, uvijek ima nezadovoljnih koji se ne žele priviknuti na nešto novo, ali te probleme rješavamo - rekao je Ladić i zahvalio na mogućnosti pristupanja Zero Waste strategiji. 

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.

Najgledaniji video