Vijesti / Gospodarstvo

Gospodarsko-socijalno vijeće

Ublažavanje inflacije: Vlada donijela nove mjere, evo koje

Ublažavanje inflacije: Vlada donijela nove mjere, evo koje
Patrik Macek/Pixsell

Krug mjera se proširio, povećava se iznos dječjeg doplatka, a nove su stavke vezane uz koeficijente za slobodne umjetnike

Premijer Andrej Plenković i potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović na sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća predstavit će novi paket Vladinih mjera za ublažavanje inflatornih učinaka i porasta cijena energenata.

Detalje novog paketa otkrio je u ponedjeljak saborski zastupnik Silvano Hrelja nakon koalicijskog sastaka te rekao da je suština novog paketa zaštiti građane od inflacije i to narednih pola godine kroz cijenu struje, a narednih godinu dana kroz sve ostale mjere, uključujući cijenu plina.

Za umirovljenike i dalje ostaje jednokratna novćana pomoć.

- U svibnju će se isplatiti 75 milijuna eura. Idemo redom, u travnju također 75 milijuna eura usklađivanja mirovina, u međuvremenu se radi za umirovljenike, najnemoćnije, nasiromašnije, radi se na obiteljskim mirovinama i to ide svojom dinamikom od oko 750 rješenja dnevno. Naravno da svi nestrpljivo čekaju da dobe rješenje o obiteljskoj mirovini - rekao je Hrelja.

Rekao je da se krug mjera proširio, povećava se iznos dječjeg doplatka, nove su i stavke vezane uz koeficijente za slobodne umjetnike.

- Sam trošak subvencije električne energije za 2,1 milijuna građana je oko 600 milijuna eura, dok je za pomoć građanima, poduzetnicima preostalih milijardu eura. To je ukupno 12 i pol milijardi kuna - rekao je Hrelja.

Rekao je i detalje vezan uz jednokratan dodatak za umirovljenike te svi koji imaju mirovinu do 260 eura dobit će 160 eura pomoći, oni koji imaju od 260 do 330 eura dobit će 120 eura, oni s mirovinom od 330 do 470 eura dobit će 80 eura, a oni s mirovinom od 470 do 610 eura dobit će 60 eura dodatka.

Rekao je i zašto će se struja subvencionirati još samo mjesec dana.

- Predviđa se daljnje smanjenje cijene struje i plina nakon odluke EK-a o najvišim cijenama. Očekuje se stabilizacija, ali nikad se ne zna - istkano je Hrelja.

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.

Najgledaniji video