Vijesti / Gospodarstvo

Grad Ludbreg

Ludbreg uskoro dobiva Newton sobe: Jedan je od najvećih gradskih projekata u povijesti

Ludbreg uskoro dobiva Newton sobe: Jedan je od najvećih gradskih projekata u povijesti
Grad Ludbreg

Projekt Lori financiran je iz Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora za razdoblje od 2014-2021 – Lokalni razvoj i smanjenje siromaštva.

Kao prvi grad u Hrvatskoj, Ludbreg će uskoro dobiti Newton sobe. Riječ je o sobama u kojima se obrazovanje pruža u području znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike i to kroz inspirativno okruženje za učenje.

Newton sobe realizirat će se kroz projekt „Regionalni znanstveni centar za osnovnoškolski odgoj i obrazovanje u STEM području“, akronima LORI ukupne vrijednosti 22.217.250,00 kn odnosno 2.950.302,10 EUR. Jedan od najvećih projekata u povijesti Grada Ludbrega već je započeo s implementacijom i trajat će do kraja travnja 2024. godine. Od spomenutog iznosa 85 posto financira se iz Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora, dok se preostali iznos osigurava iz državnog proračuna.

Projekt je danas predstavljen na konferenciji za medije koja je održana u Ludbregu. Gradonačelnik Dubravko Bilić istaknuo je kako se ovim projektom u malom gradu poput Ludbrega želi pružiti prilika da kao malo mjesto s malim brojem stanovnika odgaja velike ljude, odgaja djecu u ljude koji su spremni na širinu Europe i širinu svijeta i koji svojim znanjem mogu biti ne samo stanovnici Ludbrega i susjednih općina čije su škole uključene u projekt već cijele Europe.

- Ovaj projekt važan je i za naše partnere, važan je u konačnici i za Republiku Hrvatsku zato što je Ludbreg prvi grad u Hrvatskoj koji će implementirati ovaj način obrazovanja kroz Newton sobe. To je zaista jedna posebna stvar razvijena u Norveškoj sa željom da se njihovoj djeci i djeci diljem svijeta omogući praktičniji način obrazovanja i da na taj način spremno uđu u svijet odraslih, da mogu mijenjati svijet puno brže, puno bolje i prilagođavati ga današnjem vremenu – rekao je Bilić. Dodao je i kako je ovaj projekt za Grad Ludbreg bio veliki izazov.

- Nije bilo lako odraditi ni pripremu. Zahtijevala je puno truda, kontakata i puno uvjeravanja da jedan grad poput Ludbrega može biti nositelj ovako velikog i značajnog projekta. No, mi u Ludbregu cijelo vrijeme vjerujemo u sebe, da smo dovoljno snažni, veliki, pametni i organizirani da možemo ovakve stvari provoditi. Spremni smo na izazove i poteškoće koje nas čekanju. Spremni smo na sumnje, nepovjerenja, nedostatak podrške, čak i među samim sugrađanima koji možda u ovom trenutku neće razumjeti koliko je važan ovaj projekt, no u budućnosti ćemo pokazati da ovaj projekt zajedno s ostalima koje radimo mijenja naš mali grad i pretvara ga u središte promišljanja o novom načinu obrazovanja. Priključujemo se i Ministarstvu znanosti i obrazovanja koje provodi reforme i mijenja obrazovni sustav Republike Hrvatske i nadamo se da će naša djeca, korisnici ovog projekta imati prvi priliku uskočiti u vlak suvremenog obrazovanja ovdje na sjeveru, a nakon toga kasnije i u cijeloj Hrvatskoj – zaključio je Bilić.

Naglasak projekta je na obrazovanju, ali njegov je značaj daleko širi jer će se njegovom realizacijom aktivirati neaktivan prostor, odnosno stari mlin koji će tako postati STEM centar. Župan Anđelko Stričak naglasio je kako je Varaždinska županija osnivač 33 osnovne škole, uz to još 30 područnih, 13 srednjih škola i učeničkog doma. U tim školama odrađuje se obvezni program, ali napravljen je dodatni iskorak zahvaljujući kojem učenici prate svjetske trendove.

- Tehnika se iz dana u dan sve više razvija i mi želimo da naši učenici budu konkurentni jer jedino na taj način naše društvo može slijediti europske trendove. Ovdje u Ludbregu je osnovan prvi od strukovnih centara izvrsnosti, a formiranje centra LORI je još jedan dodatan iskorak i prilika da učenici dobe još koju informaciju više o novim tehnologijama, a isto tako da budu povezani s realnim sektorom odnosno gospodarstvom. Nedavno smo na sjednici Županijske skupštine donijeli Plan razvoja za područje županije do 2027. godine i predstavili velikih 50-ak investicija. Naravno da i područje grada Ludbrega nije zaobiđeno. Za taj sam plan naglasio da ga možemo popularno nazvati "od erupcije do umjetne inteligencije" jer naše je područje doslovno pokriveno do umjetne inteligencije odnosno Fakultet organizacije i informatike je izradio prvi robot – kazao je župan Stričak.

Grad Ludbreg ovaj projekt provodi u suradnji s Osnovnom školom Ludbreg, Osnovnom školom Veliki Bukovec, Osnovnom školom Sveti Đurđ, Varaždinskom županijom, udrugom First Scandinavia i Međimurskim Veleučilištem u Čakovcu. First Scandinavia je neprofitna udruga iz Norveške koja je osnivač i administrator Newton koncepta soba u učenju djece i mladih. Margrethe Skjelbred, njihova predstavnica u Ludbregu je naglasila kako su se odlučili uključiti u projekt vidjevši entuzijazam Grada Ludbrega kao prijavitelja.

- Ima nekih razlika između naših gradova, ali ima i mnogo sličnosti. Oba su grada okružena prekrasnom prirodom i imamo vrijedne, dobre i entuzijastične ljude. Imam iskustva iz prve ruke, s jednog od naših sastanaka na početku ovog procesa, sreli smo se u ljeto 2021. godine s gradonačelnikom Bilićem i njegovim timom, a nakon razgovora o projektu, gradonačelnik je rekao da želi da se to ostvari i taj entuzijazam nas je uvjerio da je Grad Ludbreg partner s kojim želimo raditi na projektu i zajedno ćemo doći do cilja. Na svijetu je 45 Newton soba u 14 različitih zemalja i vrlo smo uzbuđeni što je Hrvatska 15 zemlja – rekla je Margrethe Skjelbred.

Konferenciji se odazvao i Haakon Blakenborg, veleposlanik Kraljevine Norveške.

- U Ludbregu je prisutan velik entuzijazam oko ovog projekta. Čestitam svim partnerima koji su uključeni u ovaj projekt. Naša suradnja s hrvatskom vladom, odnosno Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije je izvrsna i u tom će se smjeru i nastaviti – zaključio je veleposlanik.

Grad Ludbreg i partneri kroz ovaj projekt pružit će podršku poboljšanju i unapređenju STEM vještina učitelja, odgojno obrazovnih radnika i učenika osnovnih škola i uspostavit će LORI, tj. moderni Regionalni znanstveni centar za osnovnoškolski odgoj i obrazovanje za STEM aktivnosti.

Projekt Lori financiran je iz Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora za razdoblje od 2014-2021 – Lokalni razvoj i smanjenje siromaštva.

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.

Najgledaniji video