Vijesti / Gospodarstvo

Vrijedna 20 milijuna eura

Kod Ivanca se gradi jedna od prvih agrosolarnih elektrana: Proizvodit će struje za 5 tisuća kućanstava

Kod Ivanca se gradi jedna od prvih agrosolarnih elektrana: Proizvodit će struje za 5 tisuća kućanstava
HRT Screenshot

Poduzetnik Dubravko Posavec pokrenuo je cijelu priču.

Prošli tjedan župan Anđelko Stričak proglasio je dvije prirodne nepogode u Varaždinskoj županiji, a sama šteta veća je od 40 milijuna eura.

Sredinom svibnja županiju, ali i cijelu Hrvatsku, pogodile su vremenske nepogode – obilna kiša uzrokovala je poplave, a poplavljena su i uništena mnoga polja, ceste, aktivirana su klizišta…

U svemu tome mnogi su mještani nastradali, a HRT sada donosi jednu pozitivnu priču.

Nekoliko kilometara od središta Ivanca gradi se jedna od prvih agrosolarnih elektrana u Hrvatskoj, vrijedna 20 milijuna eura. 30 tisuća modula instalirat će se na 20-ak hektara, a proizvodit će se struje za više od 5 tisuća kućanstava. Poduzetnik Dubravko Posavec pokrenuo je cijelu priču.

- Na zapušteno zemljište stavit ćemo u dvostruku funkciju – zelena energija i funkcija proizvodnje ekološke hrane -  kazao je Posavec. Moduli s panelima nalaze se metar iznad tla, a ovce mirno mogu pasti travu.

- Tu će ih biti oko 200. O vrsti još nismo odlučili – rekao je Posavec. Obilna kiša nije naštetila elektrani.

- Ovdje nije bilo vode, a i kad bi bilo, voda nam do metra visine ne može ništa. A to ovdje nikad nije zabilježeno. Tako da nemamo i ne možemo imati nikakve štete od takvih nepogoda – istaknuo je Posavec. U budućnosti planira izgraditi još jednu takvu elektranu kod Ribić Brega.  

picture
 

 

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.

Najgledaniji video