Vijesti / Gospodarstvo

TARIFE SU BITNE, A NE TEHNOLOGIJA

Čačić o cestarinama: 'Suština problema krije se u kamionskom lobiju!'

Čačić o cestarinama: 'Suština problema krije se u kamionskom lobiju!'
PIXSELL / Patrik Macek, Hrvoje Jelavić

Kad bi se kamionske tarife uskladile s europskima, građani bi plaćali upola manje, računa nekadašnji ministar gospodarstva.

Novi sustav naplate cestarina, koji bi u Hrvatskoj trebao stupiti na snagu za oko tri godine, naišao je na podijeljene reakcije u javnosti. Sustav je to koji podrazumijeva elektroničku naplatu po prijeđenom kilometru putem daljinskog praćenja, što bi trebalo riješiti problem protočnosti. Takav sustav se, kako je rečeno, nigdje u Europi ne koristi za osobne automobile. Neke zemlje i dalje imaju naplatne kućice, dok neke imaju vinjete. Najava uvođenja novog sustava ponovo je potaknula raspravu bi li vinjete bile bolje rješenje.

Promašena dilema

Bivši varaždinski župan i nekadašnji ministar gospodarstva Radimir Čačić smatra da je ta dilema promašena, jer suština problema je negdje drugdje. 

- Da, ovaj najavljeni sustav će biti dobar. Protočnost neće biti više 300 nego 3000, ali to je tehnika. To je manje bitno. Nije toliko bitna tehnologija, koliko su bitne tarife - kaže Čačić.

Slovenija i Hrvatska

Pa objašnjava zašto tako govori. 

- Mi imamo 386 milijuna eura prihoda od autocesta, dok recimo Slovenija ima 494. A imaju dvostruko manje autocesta. No takav njihov prihod nije radi vinjeta! Oni na vinjetama imaju svega 95 milijuna eura od tih 494 milijuna! Dakle, samo jedna petina. A ostalo je prihod od kamiona - skreće Čačić pažnju na taj detalj.

Samo 27 posto od kamiona

Iznosi brojke koje pokazuju da u Hrvatskoj 73 posto prihoda dolazi od osobnog prijevoza (dakle ono što bi mogle biti vinjete), a samo 27 posto od kamiona. 

- Razlog tome je što je naša cijena na kamionima dva puta niža u odnosu na Sloveniju te dva i pol puta manja u odnosu na Austriju i europski prosjek. A zašto je tako? Pa zbog lobija kamiondžija. Mi dajemo dva i pol puta nižu cijenu kamionima iz cijele Europe zato da bi naše kamiondžije imale nisku cijenu. Dakle, mi ostali financiramo sve europske kamione da nam uništavaju autoceste - tumači Čačić.

Cijene bi mogle biti niže

Dodaje da izračuni pokazuju da bi cijene autocesta za osobni prijevoz mogle biti dvostruko manje kad bi se kamionske tarife izjednačile s europskima. 

- Da, mi građani plaćamo dva puta veću cijenu za autoceste nego što bismo plaćali kada bismo tarifu za kamione ujednačili s europskom. Mi bismo najnormalnije mogli prepoloviti cijenu za aute, a izvan ljetne sezone i niže, za 70 posto. 

Ministri prometa ne mogu se suprotstaviti

No, ni jedan ministar prometa dosad se tome nije bio u stanju suprotstaviti, oslikava Radimir Čačić odnose snaga. 

- Razlog su glasovi, razlog je financiranje stranaka, oni financiraju stranke - kaže.

Vinjete bi morale koštati 300 eura!

Vinjete koje se spominju uopće nisu tema, uvjeren je Čačić, i to opet zbog tih istih tarifa.

- Nama treba tih 400 milijuna eura da bismo mogli održavati autoceste. Ako kamionske tarife ostanu iste, a osobni prijevoz pretvorimo u vinjete, te vinjete bi koštale 300 eura godišnje! Dakle, to nitko ne bi kupio. Ako bi cijena bila prihvatljivija, onda ne bi bilo dovoljno prihoda - vraća Čačić opet glavno pitanje na cijenu koju plaćaju kamioni. 

Osim toga, dodaje, vinjeta nije pravedna jer oni koji se voze manje plaćaju onima koji se zove više:

- Meni bi vinjeta bila odlična jer tri, četiri puta tjedno idem u Zagreb. Ali to znači da će to platiti netko drugi.

Sukob s kamionskim lobijem

Rješenje je, dakle, smatra on, samo jedno:

- Nije stvar u tome kako ćemo pratiti promet. Nije stvar u tehnologiji, nego u tarifama. Jedino rješenje je ući u sukob s kamionskim lobijem.

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.