Vijesti / Gospodarstvo

grad novi marof

Gradonačelnik Jenkač i ministar Habijan obišli novu tvornicu tvrtke Knauf Insulation koja se gradi u Novom Marofu

Gradonačelnik Jenkač i ministar Habijan obišli novu tvornicu tvrtke Knauf Insulation koja se gradi u Novom Marofu
Grad Novi Marof

Riječ je o prvoj tvornici u Knauf Insulation grupaciji koja će biti s nultom emisijom stakleničkih plinova...

Saborski zastupnik i gradonačelnik Grada Novog Marofa Siniša Jenkač i ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan obišli su u utorak novu tvornicu tvrtke Knauf Insulation koja se gradi u Novom Marofu.

Riječ je o prvoj tvornici u Knauf Insulation grupaciji koja će biti s nultom emisijom stakleničkih plinova, pri čemu se, osim nove proizvodne linije, grade i dvije nove visoke peći pogonjene strujom. Vrijednost investicije iznosi oko 120 milijuna eura.

– To je druga najveća investicija u Hrvatskoj od 120 milijuna eura. No osim te investicije, za nas kao lokalnu samoupravu važna je i gradnja 110 kilovatne trafostanice u koju smo svi maksimalno uključeni, ali ne samo trafostanice nego i 2,3 kilometara dalekovoda. Jednim velikim dijelom korisnik te trafostanice bit će upravo Knauf Insulation, a preostali dio ostaje za velik dio novomarovskog gospodarstva, ali i šire – rekao je gradonačelnik Siniša Jenkač.

Zahvalio je tom prilikom Varaždinskoj županiji i Ministarstvu što su pomogli u stvaranju uvjeta za pokretanje ovakve investicije.

– Za građane Novog Marofa nije najvažnije samo novo zapošljavanje, već i to da ćemo imati prvu ovakvu tvornicu u Hrvatskoj koja će biti u potpunosti zelena, bez štetnih emisija u zrak i vjerujem da će građani svih ovih naselja koji okružuju Knaufa biti dodatno zadovoljni – istaknuo je Jenkač.

Ministar Damir Habijan kazao je kako je tvrtka Knauf Insulation po svojim ulaganjima i rezultatima poznata ne samo u Republici Hrvatskoj, nego i puno šire.

– Uprava za internacionalizaciju je u komunikaciji s vodstvom trgovačkog društva Knauf Insulation puno radila na ovim dodatnim i daljnjim investicijama. Kada govorimo u kontekstu stranih investicija i stranih ulaganja, uz ovih gotovo 120 milijuna eura ulaganja samo na području Knauf Insulationa, u zadnjih pet godina na razini Republike Hrvatske dolazimo do brojke od 15 milijardi eura, a u zadnje 33 godine taj broj iznosi 47 milijardi eura stranih ulaganja. Nakon izbora idemo u dodatne izmjene i dopune zakona upravo temeljeno na iskustvima da vidimo gdje još ima mjesta za iskorak kako bismo još poboljšali tu poduzetničku klimu – rekao je Habijan i dodao da Vlada i Ministarstvo idu u dobrom smjeru jer slušaju poduzetnike i gospodarstvenike u pogledu zakonodavnog okvira, ali i u pogledu razrješenja od svih barijera ili opterećenja koja su u njihovom poslovanju bila tegotna.

Obilasku nove tvornice prisustvovao je i direktor tvrtke Knauf Insulation Stjepan Mršić, koji je zahvalio Gradu Novom Marofu i gradonačelniku Siniši Jenkaču, Varaždinskoj županiji i županu Anđelku Stričaku, kao i ministru Damiru Habijanu te Vladi Republike Hrvatske na podršci.

– Investicija je to od preko 120 milijuna eura, ulažemo u najmoderniju tehnologiju koja se trenutno može dati, tehnologija kamene vune. Mi prelazimo s tehnologije ljevačkog koksa na tehnologiju gdje ćemo taliti kamenje sa strujom. Na taj način ćemo smanjiti emisiju te će se na temelju našeg uspjeha graditi onda uspjeh održivosti i ostalih tvornica u cijeloj grupaciji – istaknuo je Mršić.

Pohvalio je pritom poslovanje tvrtke, rekavši kako su ostvarili 100 milijuna eura prihoda, više od 11 milijuna eura dobiti EBITDA te da imaju više od 250 zaposlenih, a s novom investicijom će ih biti više od 330.

– Specifičnost Novog Marofa je da mi ovdje radimo tehničke izolacije i proizvode za hortikulturu. Radimo i izvozimo većinu svojih proizvoda, u zemlje poput Španjolske, Skandinavije, Njemačke, Italije, Francuske... U principu izvozimo i u Kinu, Indoneziju, u razne krajeve svijeta – zaključio je Mršić.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video