Koliko ste zadovoljni svojim sadašnjim poslom?

Prema podacima koje je prije nekoliko godina objavio portal Moj posao45 posto osoba zadovoljno je svojim poslom, dok je 29 posto ispitanika nezadovoljno svojim poslom. Ostali se nisu mogli odlučiti.

Svojim su poslom najzadovoljniji ispitanici koji rade u privatnim tvrtkama u stranom vlasništvu – njih je 52 posto zadovoljno svojim poslom. Najmanje zadovoljnih zaposlenika ima među ispitanicima koji rade u privatnim tvrtkama u domaćem vlasništvu, gdje je samo 40 posto ispitanika zadovoljno.

Nadalje, najzadovoljniji su ispitanici u malim tvrtkama i institucijama (46 posto zadovoljnih) u odnosu na srednje velike i velike tvrtke u kojima je zadovoljno 43 posto ispitanika, te ispitanici sa srednjom stručnom spremom (46 posto zadovoljnih) u odnosu na ispitanike s višom i visokom stručnom spremom (43 posto zadovoljnih).

Kao što se može i očekivati, s visinom mjesečnih neto primanja raste i broj zadovoljnih ispitanika. Tako je među ispitanicima čija su primanja veća od 8.000 kuna 57 posto zadovoljno svojim trenutnim poslom, dok je kod ispitanika s mjesečnim primanjima manjim od 4.000 kn samo 34 posto zadovoljnih svojim poslom.

S druge strane, zadovoljstvo poslom se smanjuje ovisno o radnom iskustvu, pa su tako svojim poslom najzadovoljniji ispitanici koji imaju između 4 i 6 godina radnog iskustva (48 posto zadovoljnih), dok je najviše nezadovoljnih ispitanika među onima s više od 10 godina iskustva (36 posto nezadovoljnih).’

(Izvor: mojposao.net.)

Kako povećati zadovoljstvo poslom?

Ako je najviše nezadovoljnih u skupini s više od 10 godina radnog iskustva, možemo sumnjati na više razloga. Neispunjena očekivanja? Preniska plaća? Nemogućnost napredovanja? Više je razloga.

Uz nezadovoljstvo obično se razvija neki inat. Prema poslu, poslodavcu, kolegama… Pa su za vaše nezadovoljstvo poslom krivi svi osim vas. Možda će vam ovo pomoći. Odgovorite si na pitanje za koga radite. Za poslodavca ili za sebe? Uvijek radite za sebe, pa izaberite kako ćete raditi.

Kaže Earl Nightingale: ‘Pogrešno je misliti da radite za nekog drugog – posao koji radite može biti stvar tvrtke, ali vaša karijera je samo vaša stvar.’

Štetite samo sebi

Dakle, cijelo vrijeme vi radite sami za sebe i kad ljenčarite na radnom mjestu jer ne volite svoj posao, jer vam poslodavac ide na živce, jer vas kolege nerviraju, jer vam je posao dosadan, vi radite za sebe, za svoje znanje, svoje iskustvo, svoj napredak, svoj daljnji razvoj, za svoju plaću.

Možda ćete privremeno ošteti svog poslodavca lošim radom, ali dugoročno gledano više ćete ošteti samog sebe jer ćete sebi zakinuti razvoj.

Nakon što promijenite radno mjesto, novi poslodavac će tražiti od vas znanje i iskustvo koje ste mogli steći, ali ste ga možda izbjegavali steći na prethodnom radnom mjestu.

Onako kako vidite i radite svoj posao, vratit će vam se na isti način natrag. Sve što šaljete dolazi vam natrag, samo se još malo pojača u povratku.

Dobri i loši

Jačanjem svojih kompetencija, stjecanjem novih znanja i radnog iskustva olakšavamo si rad na postojećem radnom mjestu, povećavamo šanse za napredovanje i bolje uvjete rada, za daljnjim rastom i razvojem, ali i mogućnost promjene posla.

I zato dobri radnici uvijek pronađu novi posao a loši teško i samo sve više generiraju nezadovoljstvo. Bolji radnici obično su zadovoljniji svojim poslom, a ako nisu, onda postanu poduzetnici pa sami kreiraju svoj posao, a sva znanja koja su prikupili i stekli po putu sad koriste za sebe i svoj biznis.

I onda za koga radite? Za sebe ili poslodavca?

I da završimo još jednim citatom Pearl Buck: ‘Uistinu uživati u svojem poslu možemo jedino onda kada u njemu postignemo izvrsnost.’

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije