Povećanje PDV-a prisililo varaždinske ugostitelje na više cijene u kafićima

Hrvatima, pa tako i Varaždincima i Varaždinkama, omiljena je ‘aktivnost’ ispijanje kava i druženje po kafićima. No s prvim danom nove godine na snagu je stupila nova porezna reforma u sklopu koje je stopa PDV-a za ugostiteljske usluge povećana s dosadašnjih 13 na 25 posto.

Promjenu su ugostitelji dočekali s nezadovoljstvom, a odrazila se na cijene pića u kafićima, tako da to osjećaju i džepovi građana. I dok neki gradski kafići cijene, zasad, nisu mijenjali, većina ugostiteljskih objekata u centru grada bila je, kako kažu, primorana to učiniti.

– Da, povisili smo cijene kave za kunu u svim našim ugostiteljskim objektima. Dakle, cijena kave s mlijekom s prijašnjih 8,5 kuna podignuta je na 9,5 kuna. Osim kave, podigli smo cijene sokova i piva za kunu. Moram napomenuti kako time nećemo više zaraditi, već samo saniramo štetu nastalu povećanjem PDV-a – istaknuo je varaždinski ugostitelj Neven Medved, vlasnik Office bara na Korzu, pivnice Medonja i istoimenog bowling puba te restorana Kneginečka hiža.

– Nadam se da time nećemo izgubiti goste, čak primjećujem kako su iskazali razumijevanje ovom odlukom – dodao je.

Slično je učinio i Nevenko Kušević, vlasnik ugostiteljskih objekata Aquamarin, Mea Culpa, Perla.

– Povisili smo cijene u prosjeku za kunu, dok smo napicima koji su ranije koštali više od 15 kuna, cijene podigli i za dvije kune. Konkretno, cijena kave s mlijekom u Aquamarinu sad iznosi 9 kuna. U pravilu su sve cijene, osim žestokih alkoholnih pića, više. Bili smo primorani to učiniti zbog povećavanja PDV-a, kako ne bismo poslovali s gubitkom. Naime, računica je jasna – oni koji nisu podigli cijene, morati će to učiniti ili će poslovati u sivoj zoni – istaknuo je.

Miro Kopjar, vlasnik My Waya, kafića na Stančićevom trgu, smatra kako je i on morao donijeti odluku štetnu po svoje goste.

– Nažalost, morali smo povisiti sve cijene, toplih napitaka, bezalkolnih pića, ali i kave. Cijena kave s mlijekom sad iznosi 9 kuna, što znači da smo cijene povisili za kunu do dvije – kazao je i dodao kako je mišljenja da će to rezultirati padom prometa te da će građani sad kavu više kuhati kod kuće.

– Oni ugostitelji koji to nisu učinili mislim da će biti primorani na to ili će krenuti u sivu zonu poslovanja.

Ipak, Domagoj Marić, vlasnik Medine škrinje, cijene kave nije ‘dirao’.

– Kava s mlijekom je 8 kuna, a tako će i ostati. Djelomično smo povisili cijene proizvodima za koje smo imali minimalnu zaradu, a riječ je o nekim sokovima i pojedinim vrstama piva. Ipak, mislim kako dizanje stope PDV-a neće znatno utjecati na naše poslovanje – rekao je.

Među one koji taj potez još nisu napravili, ali o tome razmišljaju, su vlasnik kafića Contra Stjepan Cvek i vlasnik Picabie Marijan Tači.

– Cijene naših proizvoda su, zasad, iste, ali razmišljamo o povećanju – istaknuo je Cvek, a njegovog je mišljenja i Tači.

– Još razmatramo tu opciju, naravno da bih bio najsretniji da se stopa PDV-a nije mijenjala, ali što je tu je, treba se prilagoditi novonastaloj situaciji, a da pritom svi budu zadovoljni – kazao je.

Dubravko Pavlović, član Upravnog odbora varaždinskog Udruženja hrvatskih ugostitelja i turističkih djelatnika Varaždina istaknuo je kako povećanje cijena nikome nije bilo u interesu.

– Nadam se da će ljudi razumjeti kako su ugostitelji bili primorani povećati svoje cijene, kako se ne bi našli u financijskim problemima. Već smo čuli da je na razini Hrvatske došlo do otpuštanja radnika, što nije dobro, ali stanje na tržištu je jasno – pad prometa dovodi do toga. Naše je Udruženje obavilo sastanak s Gradom, a moguć rezultat je smanjenje stope poreza na potrošnju. Tu stopu određuje lokalna samouprava, a trenutno je u Varaždinu najviša i iznosi tri posto, a smanjenjem bi se barem malo poboljšala naša pozicija – istaknuo je.

Hoće li se povećanje cijena konkretno odraziti na poslovanje tek treba vidjeti, s obzirom da je reforma svega četiri dana na snazi. No, jedno je sigurno, građani sami donose odluku hoće li se prilagoditi novonastaloj situaciji ili će češće izbjegavati druženje po kafićima.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije