Tolušić u Varaždinu: ‘Da svi rade kao Koka, ne bismo ni pričali o salmoneli!’

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić danas, 7. prosinca, za svoj je službeni posjet izabrao Međimursku i Varaždinsku županiju. U Varaždinu je, između ostalog, obišao farme, tvornicu stočne hrane Blagodar, ali i industriju mesa Koka.

Čini se kako je ministar viđenim bio zadovoljan, što je iskazao nakon obilaska.

– Ne bih više o salmoneli, samo bih rekao da kad bi svi pogoni za preradu mesa koje dolazi u Hrvatsku bili ovakvi, onda danas uopće o tome ne bismo pričali. Ovdje je prisutna apsolutna kontrola onoga čime se životinje hrane, znači od uzgoja i prerade hrane za životinje pa do procesa klanja. Ovi proizvodi svima mogu biti primjer – započeo je ministar Tolušić.

– Varaždinski proizvodi idu diljem Europe, a rado bih otišao u tvornice u drugim zemljama iz kojih uvozimo proizvode po smiješnim cijenama, gdje bih pogledao je li i tamo takva razina kvalitete i zdravstvene sigurnosti. Očito kontrole uvoznih proizvoda moraju biti puno jače i rigoroznije, a to će u budućnosti tako biti.

Što se tiče slučajeva zaraženih prehrambenih proizvoda, Tolušić smatra kako javnost mora biti o svemu informirana.

– Javnost od nas traži da upozoravamo na sve slučajeve u kojima imamo zdravstveno neispravnu hranu. Iako je nekima kratkoročno pala prodaja zbog pojavljivanja takvih slučajeva u javnosti, moja dužnost i dužnost ove vlade jest skrenuti pažnju na to. Osim toga, naglašavam: kupujmo hrvatske proizvode za koje smo definitivno uvjereni da su kvalitetni i zdravstveno ispravni.

Dodao je ministar kako će se kontrola provoditi i dalje, ali ne s ciljem pronalaska nečeg neispravnog u hrani.

– Želimo da naši građani jedu kvalitetnu i zdravstveno ispravnu hranu koja zadovoljava mikrobiološke uvjete. Osim godišnjih i redovnih postoje i izvanredne te pojedinačne kontrole, a prije početka iduće godine radi se inspekcijski plan.

Pogone Blagodara i Koke Tolušić je obišao u pratnji domaćina – Dragutina Drka, generalnog direktora grupe Vindija, i ostalih čelnih ljudi navedene grupacije, koja zapošljava više od četiri tisuće ljudi.

– Kod salmonele nije riječ o aferi, već je trebalo ljude upozoriti na nalaze koji nisu bili dobri, a kontrole su potrebne. Mi ih provodimo, iako je riječ o vrlo visokim troškovima – istaknuo je Dragutin Drk.

Stjepan Sabljak, direktor Koke d.d., tvrdi kako zbog navedene situacije nije zabilježen veći pad prodaje.

– Nadam se da će potrošači prepoznati domaće hrvatske proizvode jer su oni kvalitetni i ispravni, a time se ukupno pridnosi poboljšanju gospodarstva ove zemlje. Hrvatska bi u preradarstvu mogla biti samodostatna, ali tu su trgovci koji su jedinstveno tržište. Ipak, potrošač odlučuje. No teško je konkurirati dampinškim cijenama, ali mi držimo do kvalitete. Koka godišnje napravi više od stotinu tisuća raznih analiza kvalitete i to je naša istina – istaknuo je.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije