Pametni gradovi: U Ivancu najviše zaposlenih po poduzetniku, ali i najniže plaće

Prema podacima Financijske agencije (FINA) Ivanec je ‘pametni grad’ koji je od pet pametnih gradova u Hrvatskoj, a tu spadaju još Zagreb, Pula, Umag i Labin, imao najviše zaposlenika po poduzetniku.

Filozofija pametnih gradova (eng. smart city) razvila se kao izravni odgovor na razvoj ekstremne urbanizacije kojoj je svijet izložen tijekom zadnjih pedesetak godina.

Na području pet pametnih gradova, u 2015. godini bilo je sjedište ukupno 39 315 poduzetnika. Od navedenoga broja, najviše je poduzetnika na području grada Zagreba (35 089), a najmanji je broj poduzetnika na području grada Ivanca (205).

Broj zaposlenih i prosječna plaća

Prema broju zaposlenih po poduzetniku, prvi su poduzetnici sa sjedištem u Ivancu, s 12,9 zaposlenih po poduzetniku. Ovaj pokazatelj rezultat je velikoga broja zaposlenih kod društava: Ivančica d.d. (684), Drvodjelac d.o.o. (272), Itas-Prvomajska d.d. (243), Iva-tekstil d.o.o. (104) i Hew Ivanec d.o.o. (100) što je ukupno 1403 zaposlenih ili 53,1 posto od ukupnog broja zaposlenih kod poduzetnika grada Ivanca (2640).

Najviša prosječna mjesečna neto plaća u 2015. godini obračunata je zaposlenima kod poduzetnika grada Zagreba i iznosila je 5.863 kuna, što je 16,8 posto više od iznosa prosječne mjesečne neto plaće zaposlenih kod poduzetnika na razini Republike Hrvatske (5.019 kuna).

Najniža prosječna mjesečna neto plaća obračunana je zaposlenima kod poduzetnika u Ivancu (3.744 kune).

Ekonomičnost i produktivnost

Prema produktivnosti (prihodu po zaposlenom), na prvom su mjestu poduzetnici u Zagrebu s 994 tisuće kuna, slijede poduzetnici Umaga sa 691 tisuću kuna, Pule s 477 tisuća kuna po zaposlenom, Labina s 395 tisuća kuna po zaposlenom te poduzetnici grada Ivanca koji imaju najmanju produktivnost rada od 305 tisuća kuna po zaposlenom.

Za usporedbu, produktivnost rada mjerena prihodom po zaposlenom u 2015. godini, na razini RH je iznosila 762.771 kunu.

Prema pokazateljima ekonomičnosti ukupnog poslovanja poduzetnici grada Ivanca iskazali su veću vrijednosti u odnosu na ostale pametne gradove (104,84 posto).

U svijetu je oko osam tisuća gradova ‘pretvoreno’ u pametne gradove. Nizozemska je vodeća europska zemlja po broju pametnih gradova.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije