‘Kao žena ćete puno više vremena potrošiti da dokažete svoje sposobnosti’

Zašto se žene podcjenjuje?

Svjetski je tjedan poduzetništva, pa i žene poduzetnice slave svjetski dan poduzetnica. Proteklih dana održane su mnoge manifestacije povodom svjetskog tjedna poduzeništva te su dodjeljenje i nagrade istaknutim poduzetnicama.

Po čemu se razlikujemo

Žene kvalitetnije rade svoj posao, principjelnije su, korektnije, češće koriste demokratski način vođenja poslovanja. Sve je više žena poduzetnica i žena na višim pozicijama, ali još uvijek premalo.

U čemu je stvar?

Jeste li primjetili da u praksi se više vjeruje muškarcima? Ulijevaju više povjerenja čak i kad su manje kompetentni. Ljudi im iz nekog razloga više vjeruju, spremniji su im platiti više za njihove usluge.

I nije da samo muškarci više vjeruju muškarcima. To čine i žene. Ni žena ženi neće priznati lako njezine sposobnosti. Kao žena, puno više vremena ćete potrošiti da dokažete svoje sposobnosti. Muškarcima će već njihova samouvjerenost olakšati put i donijeti pokoji bod. No, ako ćete koristiti isti obrazac ponašanja ne znači da će vam uspijeti. Samouvjerenost se od žena ne očekuje. Od njih se očekuje da budu dobre, empatične, da odrade besplatno.

Nas se tretira drugačije

Na nedavno održanoj dodjeli nagrada uspješnim poduzetnicama u organizaciji Women in Adria, gošća govornica, globalno uspješna poslovna anđelica Selma Prodanović odlično je konstatirala: ‘Sve je OK kad misle da vi nešto tamo malo radite, imate neku svoju malu tvrtku, zaradite si plaću. No, kad pokažete da imate veće ambicije, onda vas počnu poprijeko gledati. Što si ona umišlja?’

Naša bivša premijerka više puta je konstatirala da u politici ni žene ne glasaju za žene. Žene se vrijeđa, podcjenjuje, omalovažava, propitkuju njihove sposobnosti. Muškarcima se tolerira drskost, bezobzirnost, autokracija, ženama bi se isto to strašno zamjerilo.

U praksi

Redovno se u poslu srećem sa situacijom kad se muškom kolegi/konkurentu više vjeruje bez obzira što možda radi površno ili čak krivo savjetuje klijenta bez da je provjerio informacije. I da, nije mi to prvi slučaj takve nepravde. Doživljavala sam da se muškom kolegi ne vide greške, da netko napreduje samo zbog spola, da se nekog šalje na prezentaciju iako ju nije radio već ženska kolegica.

I na kraju

Feministice su u prošlom stoljeću puno napravile za jednakost spolova, ali nažalost imamo još uvijek jako puno posla da bi bile ravnopravne, jednako priznate te da se naš rad jednako vrednuje.

Na nama je da mijenjamo stvari pa drage poduzetnice, budite ustrajne!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije