Održana uvodna konferencija projekta Razvoj mreže podrške korisnika ESI fondova

U Županijskoj palači Varaždinske županije, u organizaciji Agencije za razvoj Varaždinske županije održana je uvodna konferencija projekta ‘Razvoj mreže podrške korisnika ESI fondova’.

Konferencija je organizirana s ciljem da prisutne predstavnike javnopravnih tijela s područja Varaždinske županije detaljnije upozna s projektom ‘Razvoj mreže podrške korisnika ESI fondova’, koji je AZRA-i odobren u okviru Poziva na iskaz interesa regionalnim koordinatorima za dodjelu bespovratnih sredstava iz prioritetne osi 10 – Tehnička pomoć Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.

Drugim riječima, kako je prilikom predstavljanja projekta pojasnila voditeljica projekta Ivana Prikratki, AZRA-i su kao regionalnom koordinatoru dodijeljena sredstva za pružanje pomoći javnopravnim tijelima s područja Varaždinske županije, kako bi se poboljšali kapaciteti tih tijela za pripremu i provedbu projekata koji su prihvatljivi za financiranje iz europskih strukturnih i investicijskih fondova.

Ugovore o dodjeli bespovratnih sredstava u okviru poziva za dodjelu bespovratnih sredstava potpisao je 21 regionalni koordinator, među kojima je i AZRA.

Ukupna vrijednost svih projekata je gotovo 30 milijuna kuna, što je osigurano iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Od tog iznosa AZRA-i je za projekt ‘Razvoj mreže podrške korisnika ESI fondova’ ukupne vrijednosti 1.421.576,59 kuna, dodijeljeno 1.208.340,10 kuna bespovratnih sredstva, što predstavlja 85 posto ukupne vrijednosti projekta.

Zamjenica direktora AZRA-e, Andreja Lepen istaknula je da ovaj projekt predstavlja početak sustavne podrške regionalnim koordinatorima s nacionalne razine, a koja je izuzetno važna posebno za naredno razdoblje i nastavak uspješnog rada AZRA-e u korištenju fondova EU i poticanju razvoja Varaždinske županije te dodala da je AZRA ovime još jednom potvrdila svoju uspješnost u privlačenju EU sredstava te potvrdila da je u svom radu izrazito usmjerena na povećanje apsorpcijskih kapaciteta svih potencijalnih prijavitelja na natječaje u sklopu europskih strukturnih i investicijskih fondova.

Projekt je vrlo opsežan i zadire u samu srž održivog regionalnog razvoja. Apliciranjem i dobivanjem sredstava u sklopu ovog projekta AZRA je osigurala čvrste temelje za razvoj kapaciteta za pripremu i provedbu razvojnih projekata i za povlačenje novaca iz europskih fondova.

I ono što je najvažnije, stvorit će se temelji za održiv razvoj Varaždinske županije razvojem kompetencija na lokalnoj razini.

Navedena sredstva AZRA će utrošiti na pružanje savjetodavne podrške javnopravnim tijelima za pripremu i provedbu projekata, organizaciju informativnih i edukativnih aktivnosti te jačanje kapaciteta regionalnog koordinatora.

Sukladno tome, javnopravnim tijelima u sklopu projekta od 1. listopada 2016. do 31. prosinca 2018. godine stoji na raspolaganju 5 stručnjaka AZRA-e koji će im pomoći u razvoju i unaprjeđenju apsorpcijskih kapaciteta za privlačenje i korištenje sredstava iz europskih i strukturnih fondova.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije