U Varaždinu počela gradnja ‘najkvalitetnijeg reciklažnog dvorišta’ u Hrvatskoj

U Varaždinu, točnije na lokaciji Motičnjak, nedaleko Arene, započela je izgradnja reciklažnog dvorišta koje će po dovršetku gradnje biti otvoreno za sve mještane grada koji koriste javnu uslugu prikupljanja mješanog komunalnog otpada.

– Sukladno odredbama Zakona o održivom gospodarenju otpadom, Grad je dužan na svom području osigurati reciklažno dvorište. U projekt smo krenuli početkom 2015. godine, kad je prijavljen Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost koji sudjeluje u financiranju u iznosu od 1.740.000 kuna – rekao je Robert Briški, glavni komunalni redar Grada Varaždina.

Dodao je kako je 3.700.000 kuna ukupna vrijednost investicije, a u to ulazi građenje, opremanje i stručni nadzor.

– Planirano otvorenje je krajem ove ili početkom iduće godine, ovisi o brzini kojom će Elektra napraviti trafostanicu. U dvorište će se moći odložiti sav otpad koji građani neće primarno selektirati na mjestu nastanka, a usluga će biti besplatna za stanovnike s područja grada Varaždina – kazao je Briški.

Odlukom Grada Varaždin reciklažnim će dvorištem upravljati TD Čistoća d.o.o.

– U reciklažno dvorište građani će odlagati otpad koji nije moguće selektirati na mjestu nastanka, a riječ je, primjerice, o problematičnom otpadu, otpadnom papiru, metalu, tekstilu, krupnom otpadu, ali i građevinskom otpadu iz kućanstva. Cilj je dopremiti ovdje otpad koji ne možete zbrinuti u kućanstvu. Svi troškovi rada ovog dvorišta ukalkulirani su u cijenu usluge – rekao je Davor Skroza, direktor Čistoće.

Grad u izgradnji dvorišta sudjeluje u iznosu od 2 milijuna kuna.

– Drago mi je da ćemo uskoro ispuniti zadnju obvezu prema Zakonu o održivom gospodarenju otpadom, a to je upravo reciklažno dvorište, koje će prema riječima struke biti jedno od najopremljenijih i najkvalitetnijih u Republici Hrvatskoj. Moram se zahvaliti Fondu na sufinanciranju, a krajnji rok završetka radova biti će proljeće 2017. godine. Uskoro ćemo krenuti u natječaj za kante za biologiju, čime ćemo zadovoljiti sve uvjete Zakona. Napominjem kako je Grad davne 2003. godine započeo s primarnom selekcijom otpada, tako da je ovo samo nadgradnja. Već sada imamo najkvalitetniji sustav prikupljanja novonastalog otpada u Hrvatskoj, bale su nešto sasvim drugo, to maknimo sa strane – rekao je gradonačelnik Goran Habuš.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije