Hrvatski rekorder: Novi Marof u tri godine smanjio nezaposlenost za 47,5 posto

U tri godine Novi Marof je broj nezaposlenih smanjio sa 1.222 na 641. Među prvih deset najboljih u smanjenju broja nezaposlenih je i Slavonski Brod, koji je pak definitivni rekorder kada gledamo apsolutne brojke – broj nezaposlenih u tri godine u ovom je gradu smanjen za 5.154, piše gradonačelnik.hr.

Kako je visoka stopa nezaposlenosti, posebno mladih, jedan od ključnih problema hrvatske države, tako je i njegovo rješavanje bila jedna od ključnih točaka i obećanja stranaka u predizbornoj kampanji. Pa HDZ u svom programu obećava otvoriti 180 tisuća radnih mjesta, SDP nešto skromnije – 145 tisuća, dok se Most protiv nezaposlenosti planira boriti posebnom, novoosnovanom Agencijom, obećavajući za sedam posto smanjiti stopu nezaposlenosti mladih.

I dok stranke na nacionalnoj razini obećavaju, a upitno je koliko birači vjeruju u ispunjenje tih obećanja, gradonačelnik.hr je provjerio kako stvari stoje na terenu, na lokalnoj razini. Analizirali su podatke HZZ-a od 2012. do 2015. godine, te istražili koji je to grad, odnosno gradska vlast, u prve tri godine mandata bila najuspješnija u borbi protiv nezaposlenosti. Napominju da u analizi nisu obuhvaćena 23 mala i srednja grada koji nemaju svoje područne urede i čiji nezaposleni se prijavljuju u područne urede drugih gradova.

Kada se gleda postotna promjena broja nezaposlenih u navedenom razdoblju, apsolutni rekorder je Grad Novi Marof sa smanjenjem broja nezaposlenih od čak 47,5 posto.

Na dan 31.12.2012. imali su 1.222 nezaposlena, a 31.12.2015. godine 581 manje – 641. Iako je veći dio analiziranog perioda na čelu grada bila garnitura na čelu s Darkom Hrenićem, posljednju godinu odradio je aktualni gradonačelnik, Siniša Jenkač koji objašnjava što je dovelo do pozitivnih trendova.

– Grad Novi Marof nizom mjera, koje su u našoj domeni i mogućnostima, radi na stvaranju uvjeta kako bi što efikasnije doveli nove investitore na područje grada, ali i pomogli postojećima radi unaprjeđenje i proširenja njihove proizvodnje te otvaranja novih radnih mjesta. Subvencioniranje kamata na kredite poduzetnika, aktivnosti na proširenju, opremanju i formiranju novih poduzetničkih zona samo su neki od poteza ove gradske uprave kojoj je stvaranje povoljne poduzetničke klime jedan od prioriteta u radu. Praktički na dnevnoj razini, i ja kao gradonačelnik, i moji suradnici, u komunikaciji smo s poduzetnicima i gospodarstvenicima s područja Novog Marofa kako bi na vrijeme vidjeli postoje li određeni problemi, odnosno na koji način možemo pomoći jedni drugima – kaže Jenkač.

Posebno pritom ističe tvrtku Lipa, gdje je došlo do promjene vlasničke strukture, pokrenuta je proizvodnja, i ono što je najvažnije, ponovno su zaposleni ljudi s područja Novog Marofa.

– Dokaz je to da se ne radi samo o dolasku novih investitora već se oživljavaju i postojeće tvrtke koje su unazad nekoliko godina zapale u probleme – kaže Jenkač.

Sve zajedno, zaključuje, rezultiralo je velikim smanjenjem nezaposlenosti. No, dodaje, ‘bili bi nepravedni kada bi izostavili pozitivne promjene u hrvatskom gospodarstvu’.

– Naše aktivnosti u Gradu Novom Marofu i događanja na području gospodarstva pokazale su se kao pozitivna sinergija koja je dovela do zapošljavanja velikog broja Novomarofčana. No, tu ne stajemo. U kontaktu smo s novim investitorima. Upita ima puno, interes je veliki i s puno optimizma možemo najaviti da će se trend smanjivanja nezaposlenosti u Novom Marofu nastaviti i dalje – zaključuje Jenkač.

Tek jedan postotni poen manje od Novog Marofa broj nezaposlenih je u ovom periodu smanjen u Ozlju, 46,5 posto, a na trećem mjestu je Varaždin s 44,1 posto. Slijede Križevci, pa na petom mjestu Slavonski Brod s 43,4 posto manje nezaposlenih. No, kada se gledaju apsolutne brojke, Slavonski Brod je apsolutni rekorder – u tri godine broj nezaposlenih smanjen je za čak 5.154 (s 11.865 na 6.711).

Na šestom je mjestu Pazin, a potom slijede Mursko Središće i Vrbovec. Na devetom mjestu je Buzet, grad sa najmanjom stopom nezaposlenih u Hrvatskoj. Na 6.133 stanovnika u 2012. su imali 248 nezaposlenih, a na kraju 2015. tek – 147.

Iznenađujuće, ali među top deset po postotnom smanjenju nezaposlenosti u ovom periodu kao posljednji je ušao Obrovac, u kojem je broj nezaposlenih na kraju 2015. bio za 39 posto manji nego 2012.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije