Business Cafe: ‘Zašto nismo otišli van? Možemo, al’ doma je doma, tu su gorice’

U četvrtak, 8. rujna, održan je 2. Business Cafe Sjeverna Hrvatska, u Koprivnici. Na događanju se okupilo 70 sudionika koju su se inspirirali pričama gostujućih poduzetnika.

Događaj je vodila Kristina Androlić, vlasnica i direktorica varaždinske tvrtke Androlić konzalting te vlasnica licence za Business Cafe Sjeverna Hrvatska.

Gosti govornici bili su mlada, ambiciozna poduzetnica Silvija Repić, vlasnica tvrtke Sana delikatese, koja je u samo par godina uspjela izgraditi brend zdravih namaza koji dotad nisu bili prisutni na tržištu.

Pravi joj je izazov bio objasniti ljudima da kad kaže humus ne misli na zemlju. Danas zapošljavaju tim od 9 ljudi i nekolicinu vanjskih suradnika prema potrebi.

Njihovi proizvodi mogu se pronaći na policama većine trgovačkih lanaca, a sveukupno na 100 prodajnih mjesta.

Osim raznih okusa humusa odnedavno u svom asortimanu imaju i čips od jabuke u više okusa. Planiraju se širiti i na strana tržišta.

Na pitanje kako je kao mlada poduzetnica uspjela doći do prvih poslova i ući u trgovačke lance, skromno je odgovorila da zna ponešto o prodaji jer ima iskustvo rada u osiguravajućoj tvrtki i dodala da je njena deviza nuditi kvalitetan proizvod i biti pouzdan.

Ona, kao direktorica, zna da mora rješavati probleme. Trudi se ne raditi dramu oko svakodnevnih situacija i treba prestati pričati da je nešto teško.

Smatra da ljudi koji su otišli van, da bi dobro živjeli rade i do 50% više nešto su radili ovdje, a ovdje to nisu bili spremni.

Tim joj je jako važan, a posebno joj je draga pohvala za njen rad koju je nedavno dobila od zaposlenika izjavom: ‘Volio bih dočekati mirovinu u Sana delikatesama’.

Sana je darivala troje sudionika paketima punih ukusnih i zdravih namaza od humusa.

Druga gošća bila je direktorica poduzetničkog inkubatoraa Martina Golčić, koja je predstavila prednosti i mogućnosti koje nudi Koprivnički poduzetnik d.o.o. za poduzetnike. Svojim radom trude se pomoći poduzetnicima iz ovog kraja, olakšati im put u poduzentištvo, pomoći im u razvoju poslovanja.

Iako su popunili svoje kapacitete, trude se svojim uslugama pomoći i onim poduzetnicima koji nisu stanari inkubatora.

Iako su imali iskustvo da su neki stanari odustali od poduzetništva, činjenica je da poduzetnici koji su smješteni u inkubatore imaju 40% više šanse da uspiju.

Jedan od korisnika inkubatora rekao je da mu je ulazak u inkubator bila dosad najbolja poslovna odluka. Ovakve izjave daju dodatni elan i poticaj za daljnji rad.

Koprivnički inkubator ima u planu proširenje kapaciteta, razvoj centra kompetencija i trude se maksimalno potaknuti što više ljudi da se odluče na poduzetništvo.

Treći gost Business Cafea u Koprivnici bio je Matija Hlebar, predsjednik Udruge za održivi razvoj. Udruga se bavi prikupljanjem starog papira, a od nedavno i tekstila i to na inovativan način, teretnim biciklima.

Radi se o odličnom projektu društvenog poduzetništva jer je kroz djelovanje udruge zaposleno 10 osoba koji su bili dugoročno nezaposleni.

Koristi za zajednicu su višestruku, a posebno ih veseli činjenica da su svojim radom, prikupljajući stari papir uspjeli dosad prikupiti i uputiti na recikliranje tone papira. U godini dana skupe 450 tona papira i na taj način očuvaju cijelu jednu veću šumu.

Da bi se bavili društvenim poduzetništvom morate imati viši cilj, imati srce, jer tu su zarade male i morate biti jako uporni da bi uspjeli, rekao je.

Kako je oformio prvi tim koji se uključio u njegovu ideju, rekao je: ‘Kad imate ludu ideju, poveže se energija i onda nađete ljude ili oni vas i spremni su s vama krenuti u realizaciju te ideje.’

Odnedavno prikupljaju i tekstil, a preuzima ga Humana Nova iz Čakovca, koja ga dalje obrađuje i reciklira i na sličan način upošljava teško zapošljive osobe.

S obzirom da su primili dosta nagrada i priznanja za svoj rad, ustvrdio je da zajednica prepoznaje njihov entuzijazam i uspjeli su ujediniti lokalnu zajednicu, komunalnu tvrtku i privatne korisnike, koji svi zajedno kreiraju jednu pozitivnu podravsku priču.

Posljednji gost, poduzetnik je i suvlasnik softverske tvrtke Inducta d.o.o., Goran Milošević. On je ispričao kako su izgledali počeci osnivanja tvrtke dvojice prijatelja (Goran Milošević i Danijel Dukarić) koji su na samo Valentinovo prije 8,5 godina otišli javnom bilježniku i registrirali tvrtku.

Danas zapošljavanju 19 inženjera, a softver rade za kupce iz Kosova, Albanije, Turske, Nigerije… I

nteresiralo nas je kako funkcionira tim u kojem rade prijatelji. Goran je rekao da je to ekipa od 19 geekova koji ako i imaju problem to odvrte u sebi. Zasad jako dobro međusobno fukcioniraju.

Na pitanje zašto nisu otišli van gdje bi se ‘prodali’ za više novaca, direktor ove mlade i uspješne tvrtke rekao nam je: ‘Mogli smo. Možemo još uvijek, ali mi smo odavde, tu su gorice, tu smo doma. Doma je doma, a vani si uvijek stranac. Obojica smo radili u Zagrebu u Siemensu i znali smo da ćemo se sigurno vratiti u Koprivnicu.’

Oduvijek je imao ideju da će imati svoju tvrtku. Onima koji razmišljaju o poduzetništvu, neka krenu jer svaki dan koji razmišljaju, a ne djeljuje je izgubljen dan. Isto tako, rekao je da je kupac taj koji nam daje plaću i toga moramo biti svjesni. Njega osobno u poslu motivira rast i razvoj poduzeća.

Sponzor lokacije eventa bio je Capronca Pub, medijski pokrovitelji Drava.info, Radio Drava i Glas Podravine, a event su popratili: SRCE TV, ePodravina, Radio Glas Podravine, eMedjimurje, Intervju.net, Samopozitivno.com, Varazdinski.hr…

Idući event Business Cafe Sjeverna Hrvatska održat će se u Varaždinu 29. rujna u Park boutique hotelu s početkom u 18h, a tema eventa je ‘Doći i ostati u Hrvatskoj’.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije