Koka i sindikat: Rok istječe, u četvrtak će biti poznati rezultati pregovora

Prvoga dana mjeseca srpnja Sindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske dao je upravi Koke rok 14 dana za ispravljanje propusta koji postoje u vezi radničkih prava u toj tvrtki i koji su, naposljetku, doveli do spontane obustave rada 30. lipnja.

> ‘Štrajk u Koki plod je dugogodišnje nebrige za radnike, oni su tamo samo broj’

> Pobuna u Koki: ‘Radimo neplaćene prekovremene bez ijednog slobodnog dana’

> Sindikat upravi Koke: Sabljak niti je odgovorio na navode niti poznaje zakon

> Sindikat: Krše se prava radnika! Koka: Prioritet je očuvanje radnih mjesta

Taj rok istječe sutra i, kako nam je rekao Šimo Orešković, predsjednik PPDIV-a, tada će se znati što i kako dalje.

– Jučer, u utorak, sindikat je imao četverosatne pregovore s upravom, a danas cijeloga dana traju konzultacije s radnicima – izvijestio nas je Orešković, rekavši kako će o stavu radnika ovisiti i stav sindikata, čiji povjerenik u Koki je Božo Đuras.

Podsjetimo, PPDIV je 1. srpnja u javnost izašao s priopćenjem u kojem stoji da je direktor Koke Stjepan Sabljak ‘u pregovorima s predstavnicima sindikata i nekoliko radnika dobio rok od 14 dana da napravi plan povećanja plaća radnika, upotpunjavanje radnih mjesta novim radnicima kako bi se mogla ispoštivati Odluka o preraspodjeli radnog vremena tijekom koje je najduže tjedno radno vrijeme 48 sati tjedno, a ukoliko to neće biti moguće, da se sadašnjim radnicima plate svi prekovremeni sati koje su već odradili i koje će radi potrebe posla biti dužni raditi’.

Osim toga, zatražili su da se u ovom postavljenom roku svim radnicima izdaju i adekvatni ugovori sa stvarnim radnim mjestima i koeficijentima na kojima doista i rade, ‘jer je i u tom pogledu bilo mnogo nepravilnosti i zakidanja radnika za pravednu plaću’.

– Ako ne postignemo dogovor, ono što nam preostaje je krenuti u postupak mirenja, sukladno zakonu, koji nalaže takav postupak prije svakog kolektivnog spora. Tek tada, ako ni to ne prođe, imamo zakonske mogućnosti organizirati štrajk – objasnio je Orešković, dodavši da spontana obustava rada kakva se dogodila u Koki 30. lipnja uvijek predstavlja rizik za radnike te da stoga sindikat ne podržava spontanu obustavu rada, ali razumije okolnosti zbog kojih se ona dogodila.

Naime, još u priopćenju od 1. srpnja sindikat je napisao kako ‘problemi oko poštivanja zakonskih prava radnika od strane poslodavca u varaždinskoj Koki traju već niz godina, no kako radnici Koke nisu htjeli, uz svu problematiku s kojom se susreće hrvatska mesna industrija, navući preko medija i negativni image svojoj kompaniji, a bojali su se i za svoja radna mjesta, jer veliki broj radnika ima ugoovre na određeno vrijeme, svi radnički problemi predugo su se trpali pod tepih i samo množili’.

– A onda su u četvrtak 30. lipnja radnici rekli dosta! Iscrpljenost i težnja za životom dostojna čovjeka njihovih obitelji i njih samih nadvladala je toliko rasprostranjen strah od otkaza i osvete poslodavca koji je radnicima Koke godinama paralizirao odlučnost da se krenu boriti za svoja osporavana i zakidana radnička i ljudska prava! I sada mogu biti ponosni sa svojim činom, jer njihova je agonija napokon završena i od jučer ništa više u njihovoj Koki neće moći, a niti smjeti biti isto! – dio je stava izrečenog u javnoj objavi PPDIV-a 1. srpnja.

Kakav će biti rezultat te spontante obustave rada te pregovora u upravom koji su uslijedili, znat ćemo, prema riječima Šime Oreškovića, u četvrtak.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije