Parkovi d.d. nabavili četiri električna vozila za potrebe Gradskog groblja

Briga za okoliš sastavni je dio poslovanja Parkova d.d., a održivo upravljanje okolišem Parkovi baziraju na promišljenom i ekonomičnom korištenju resursa, upotrebi ekološko prihvatljivih metoda i materijala, selekciji i smanjenju otpada i racionalnom potrošnjom energenata.

– Do sada je u Parkovima d.d. pokrenuto nekoliko projekata, od čega je kao prvi takav realizirana investicija u sunčanu fotonaponsku elektranu za vlastite potrebe. Ona je praktični primjer iskoristivosti obnovljivih izvora energije kroz energetske uštede, očuvanje okoliša i financijsku korist – poručuju iz tvrtke.

> Parkovi d.d. dio električne energije proizvodit će putem nove sunčane elektrane

Između ostalog, predviđeno je da se u zgradi na kojoj se nalazi sunčana elektrana izradi punionica za električna vozila, kao dio idućeg zelenog projekta iz Parkova.

Ovih dana Parkovi su sa Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sklopili Ugovor o neposrednom sufinanciranju projekta poticanja čistijeg transporta ‘Nabava električnih vozila’ davanjem sredstava subvencije.

Ugovor je sklopljen temeljem Projekta kojeg su izradili Parkovi d.d., koji se odnosi na nabavku četiri teretnih električnih vozila za logistiku na Gradskom groblju Varaždin.

Glavni ciljevi Projekta su zaštite okoliša i očuvanja kulturne baštine groblja, smanjenje emisije štetnih plinova u okoliš, ušteda goriva, smanjenje onečišćenja okoliša, eliminiranje mogućnosti zagađenja tla i podzemnih voda procjednim vodama koje može nastati nakon prolijevanja goriva iz spremnika ili prolijevanja ulja i goriva iz radnih strojeva, smanjenje troškova održavanja voznog parka na groblju, smanjenje buke na groblju, povećanje efektivnosti rada i povećanje kvalitete komunalne usluge za građane.

– Kupnja spomenutih električnih vozila rezultirat će uštedama, pozitivnim utjecajem na okoliš te boljom uslugom korisnicima groblja. Vozila koja se nabavljaju su posebno opremljena i prilagođena potrebama groblja. Korištenje električne energije umjesto goriva, neispuštanje štetnih plinova, jednostavnost u primjeni, tihi rad i ekonomična eksploatacija njihove su najvažnije prednosti – poručuju iz Parkova d.d.

U Parkovima je izrađen i projekt peći na pelete kojom bi se iz drvne mase koja nastaje obavljanjem djelatnosti Parkova grijali plastenici i staklenici za proizvodnju bilja. Realizacijom ovoj projekta očekuju se uštede u potrošnji plina i smanjenje emisije štetnih plinova te ušteda financijskih sredstava, a projekt će se prijaviti na neki od budućih natječaja z sufinanciranje.

Ekološku osviještenost djelatnici Parkova pokazali su još prije dvije godine, inicijativom da se nabavi pet bicikala kojima se koriste na području grada, umjesto automobila.

Idući korak bit će i zamjena postojećeg voznog parka električnim i hibridnim vozilima, u skladu s financijskim mogućnostima i subvencijama Fonda za zaštitu okoliša.

Parkovi su ovog tjedna nositelj novog cetrifikata upravljanja okolišem, ISO 14001:2015, trenutno među rijetkima u Hrvatskoj.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije