Na Danu jagoda uručeni certifikati obiteljskim poljoprivrednim proizvođačima

Ludbreg je nadaleko poznat po proizvodnji cvijeća, ali i proizvodnji jagoda. Stoga ne čudi da posljednjih nekoliko godina Gradska tržnica Ludbreg organizira manifestaciju pod nazivom Dan jagoda. Ove godine to je održano u subotu 28. svibnja, a uz svježe jagode, posjetitelji su kušali i slastice s jagodom, kolače, torte, shake i mnoštvo drugih ukusnih proizvoda.

U program su se i ove godine uključili učenici Srednje škole Ludbreg, Dječji vrtić ‘Smjehuljica’ Ludbreg, Dječja igraonica Ludbreg, Ludbreška vinska cesta, Ženski rukometni klub Ludbreg, Dječji vrtić ‘Krijesnica’ Mali Bukovec, Tamburaški sastav Lun-Mla Lunjkovec, Žene općine Mali Bukovec i Poljoprivredni proizvođači ludbreškog kraja. Kao i prijašnjih godina, uz Dan jagoda, uručeni su certifikati poljoprivrednim proizvođačima.

– Uz certificiranje u Centru svijeta danas podjelu certifikata imamo i u Puli. Lijepa je to vijest jer sada imamo 17 gradova koji imaju certificirane tržnice i preko 620 certificiranih obiteljskih poljoprivrednih proizvođača. Nadamo se da će se brojka još povećati no prije svega treba zahvaliti svima koji sudjeluju u projektu, od savjetodavne službe, a naročito gradovima, općinama i županijama koji nas podržavaju, a ponajviše obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima koja na taj način mogu kvalitetnije, bolje plasirati svoje proizvode. U isto vrijeme kupcima se daje jamstvo kvalitete kod kupnje izvornog, domaćeg proizvoda. Kupnjom takvih proizvoda pomažemo lokalno gospodarstvo, održavamo vlastiti krajobraz – rekao je Miljenko Ernoić, tajnik Udruga hrvatskih tržnica.

Podjela certifikata

Drugi dio programa, uručivanje certifikata o proizvodnji voća i povrća te još ponekih proizvoda sastavni je dio projekta promicanja domaće poljoprivredne proizvodnje te prodaje voća i povrća garantiranog teritorijalnog porijekla. Ludbreška tržnica podjelu certifikata organizira četvrtu godinu zaredom.

– Često govorimo koliko je Ludbreg mali, no evo danas ponovo slušamo da nikako nismo mali. Naša je tržnica među 17 certificiranih izvornih, seljačkih tržnica u Hrvatskoj i to nije mala stvar. Zahvaljujem proizvođačima koji vrijedno rade, trude se proizvoditi, a potom i prodavati proizvode, nalaze kupce između ostaloga i na našoj tržnici. Želim svima puno uspjeha i dobru godinu uz mnoštvo plodva kako bi se sav vaš rad isplatio – rekao je gradonačelnik Dubravko Bilić koji je zajedno s Miljenkom Ernoićem uručio certifikate predsatvnicima 16 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koji proizvode prodaju na ludbreškoj tržnici.

Cjelokupni projekt je pokrenula Udruga hrvatskih tržnica (UHT) i Zajednica udruga hrvatskih povrćara još 2006. godine s ciljem označavanja povrćarskih kultura proizvedenih na području Republike Hrvatske, a koje se izravno na ovlaštenim tržnicama nude potrošačima.

Projektom se želi očuvati i poticati tradicionalni način direktnog plasmana domaćih i kvalitetnih poljoprivrednih proizvoda od proizvođača do krajnjeg potrošača te se na taj način isticati važnost očuvanja i unapređenja hrvatskog ruralnog prostora. Također je cilj stjecanje povjerenja kupaca u domaće, svježe i zdravo voće i povrće koje na tržnici nude certificirana obiteljska poljoprivredna gospodarstva.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije