Prve procjene: Šteta od mraza u Varaždinskoj županiji gotovo 78 milijuna kuna

Mraz i niske temperature su u razdoblju od 26. do 30. travnja na velikom području Republike Hrvatske uzrokovale značajne materijalne štete na poljoprivrednim kulturama, posebice voću, vinovoj lozi, žitaricama i povrtnim kulturama u ranim fazama razvoja.

> FOTO Načelnik Općine Vinica zatražio proglašenje elementarne nepogode zbog mraza

> Šteta od mraza viša je od 75 milijuna kuna, no još će i rasti!

Prema prvim procjenama, štete na voćnjacima i vinogradima kreću se u rasponu od 50 do 100 posto prinosa, dok se štete na povrtlarskim kulturama i žitaricama kreću u rasponu od 30 do 70, piše na internetskim stranicama Ministarstva poljoprivrede.

Isti scenarij, uzrokovan utjecajem iznimno hladne fronte, uzrokovao je značajne probleme na poljoprivrednim kulturama i u zemljama u okruženju: Sloveniji, Austriji, Mađarskoj, Češkoj, Slovačkoj i Poljskoj.

S današnjim danom, ukupno osamnaest županija je proglasilo elementarnu nepogodu od mraza na područjima gradova/općina pogođenim ovom nepogodom.

Slijedom prvih priopćenja ukupno procijenjeni iznos štete jest 962.995.342,92 kuna.

U Varaždinskoj županiji razmjeri štete iznse 77.924.221,45 kuna.

Od prvih naznaka nastanka štete ministar poljoprivrede prof. dr. sc. Davor Romić u kontinuiranim je kontaktima sa županima pogođenih županija i s kolegama ministrima iz zemalja u okruženju koje su pogođene istom nepogodom.

Republika Hrvatska se pridružila inicijativi i u dogovoru sa ostalim zemljama članicama EU (Austrija, Slovenija, Češka, Slovačka, Poljska i Mađarska) pogođenim istom nepogodom, na Vijeću ministara poljoprivrede 17. svibnja 2016. godine obavijestila je o razmjerima nastale štete i zatražila pomoć Europske unije.

– Očekujemo da će Europska komisija na idućem sastanku Vijeća ministara poljoprivrede i ribarstva EU koje je zakazano za lipanj izvijestiti o mogućnostima i modelima pomoći, a nakon obrade konačnih podataka o razmjerima štete – piše Ministarstvo poljoprivrede.

Ministarstvo poljoprivrede će po izvještaju Komisije o mogućnostima pomoći pristupiti implementaciji dostupnih modela kako bi se poljoprivrednim proizvođačima koji su pretrpjeli štete od ove elementarne nepogode na najprihvatljiviji način pomoglo u nastaloj situaciji.

Ministar Romić u dva je navrata Vladu Republike Hrvatske izvijestio o razmjerima štete od ove elementarne nepogode.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije