Završen Tjedan karijera: Studenti upijali znanja stručnjaka i poslodavaca

Od 2. do 6. svibnja na Fakultetu organizacije i informatike održao se Tjedan karijera. Velik broj studenata prisustvovao je brojnim predavanjima i radionicama koje će im zasigurno donijeti mnogo dobra kad je borba na tržištu rada u pitanju.

Radi se o glavnom događaju u organizaciji FOI-jevog Centra za podršku studentima i razvoj karijera koji je usmjeren na karijerno promišljanje te povezivanje poslodavaca, institucija, alumnija i studenata, a najveća ovogodišnja novost je proširenje programa na čitav tjedan.

(Tje)dan karijera okupio je više od 100 predstavnika renomiranih poslodavaca, visokoobrazovnih institucija, alumnija i drugih dionika u sustavu visokog obrazovanja koji su sudjelovali u nizu aktivnosti poput predavanja, radionica, panel diskusija, okruglog stola i sličnog, a aktivnostima je prisustvovalo i više od 1000 studenata.

Brojne radionice i predavanja

Ovogodišnje izdanje Tjedna karijera donijelo je pregršt aktivnosti usmjerenih na karijerno promišljanje i razvitak, i to posebice unutar pozvanih predavanja i radionica koje je od ponedjeljka, 2. svibnja, do četvrtka, 5. svibnja, za studente održalo više od 30 poslodavaca iz IT i biznis branše.

U Tjednu karijera, od ponedjeljka do četvrtka, održalo se ukupno 19 pozvanih predavanja i 4 radionice od strane predstavnika poduzeća.

U četvrtak 5. svibnja, uz ostala događanja, održao se i Okrugli stol pod nazivom ‘Kako visoka učilišta podržavaju razvoj karijera studenata?’. Tijekom okruglog stola, kojem je prisustvovalo 50-ak sudionika, predstavljeni su dosadašnji rezultati istraživačkog projekta ‘Razvoj modela za pružanje podrške diplomantima u ranom razvoju karijera’ sufinanciranog iz Europskog socijalnog fonda u sklopu programa Razvoj ljudskih potencijala 2007.-2013., kojima se ukazalo na važnost teme razvoja karijera studenata i u istraživačkom smislu.

Zadnji dan (Tje)dna karijera, petak 6. svibnja, započeo je glavnom panel diskusijom s poslodavcima u kojoj su sudjelovali Gordana Kovačević, predsjednica Uprave u kompaniji Ericsson Nikola Tesla, Damjan Mravunac, CMO u CROteamu, Hrvoje Prpić, CEO u Trilleniumu, Damir Sabol, CEO u Photomathu, i Alan Sumina, suosnivač Nanobita, a raspravu je moderirao Matija Kopić, osnivač i CEO tvrtke Farmeron te ujedno FOI alumni.

Na panel raspravi sudionici su sa studentima podijelili svoja iskustva oko početaka karijere te mogućnosti i izazove iz svijeta poslovanja u Hrvatskoj ali i u inozemstvu. Također su prokomentirali situaciju u Hrvatskoj vezanu uz poduzetništvo i prilagođenost obrazovanja suvremenim trendovima. Bilo je riječi i o trendovima budućnosti na tržištu tehnologije te o mogućnostima razvoja za hrvatska poduzeća u zemlji, ali i globalno.

Nakon panel diskusije 20-ak poslodavaca se ‘po brzom postupku’, odnosno, ‘pitch prezentacijama’ predstavilo prisutnim studentima i studenticama, a studenti su najboljom ocijenili prezentaciju tvrtke Infinum sa živopisnom prezentacijom tipičnog radnog dana u Infinumu i dobili nagradu ‘Best Employer Pitch’.

Nakon okrijepe, nekadašnji FOI-jevci i FOI-jevke – FOI alumni, zajedno sa studentima i Upravom Fakulteta su unutar FOI parlaonice prodiskutirali neke od gorućih tema vezanih uz karijere, poslovanje, IT i biznis industriju te prelazak sa studija na posao.

U posljednjem dijelu programa prisutni poslodavci imali su još jednu priliku da impresioniraju studente, i to putem dijela agende Tech Showcase na kojem su se, naoružani promotivnim materijalima, proizvodima i novim tehnologijama predstavljali studentima, dok su oni prikupljali informacije o mogućnostima stručnih praksi, zapošljavanja i karijernim prilikama.

Kao završni dio programa uslijedila je prilika za sve prisutne poslodavce, alumnije, studente i nastavnike da podijele dojmove te se umreže i druže u neformalnoj atmosferi u dijelu programa Alumni & Employer Hangout.

Uz velik broj poslodavaca, visokoobrazovnih institucija, alumnija i drugih dionika u sustavu visokog obrazovanja značajno je spomenuti da je svim aktivnostima prisustvovalo preko 1000 studenata, čime se direktno doprinijelo njihovom aktivnijem promišljanju o planiranju buduće karijere te stjecanju dodatnih stručnih znanja potrebnih na tržištu rada.

Glavna događanja u petak pratilo je i više od 430 sudionika preko online kanala omogućenog od strane Carneta.

Sveukupno je sudjelovalo više od trideset poslodavaca koji dali svoj obol cjelokupnom ovogodišnjem (Tje)dnu karijera. Oni su: IN2 Grupa, Infinum d.o.o., Farmeron d.o.o., Tehnološko-inovacijski centar Međimurje, Repsly Hrvatska, Sedam IT, APIS IT d.o.o., Pet minuta d.o.o., Media-Soft, IGEA d.o.o., Ekobit d.o.o., Styria Medijski servisi d.o.o., SPAN d.o.o., Trikoder, Poslovna inteligencija d.o.o., Perpetuum Mobile d.o.o., Degordian, Infobip, Research and Engineering Center d.d., Ericsson Nikola Tesla d.d., Erste&Steiermärkische Bank d.d., ecx.io croatia, Trillenium, Mediatoolkit, Croteam, Photomath, Undabot d.o.o., Acceleratio d.o.o., Pliva, Mobilisis, Nanobit, Tehnološki park Varaždin, svinaweb.

Ovogodišnji (Tje)dan karijera organiziran u obliku znanstveno-stručnog kolokvija sufinanciran je iz Europskog socijalnog fonda u sklopu programa Razvoj ljudskih potencijala 2007.-2013., u okviru projekta Razvoj modela za pružanje podrške diplomantima u ranom razvoju karijera.

Navedeni projekt traje 15 mjeseci, od 30. lipnja 2015. do 30. rujna 2016. godine, a proračun iznosi 260.924,70 kn (Udio Europske Unije u financiranju je 100%). Cilj ovog istraživačkog projekta jest razviti model koji će pružiti smjernice za poticanje aktivnosti usmjerenih prelasku mladih iz sustava visokog obrazovanja na tržište rada te povezivanju akademskog sektora i gospodarstva, a sve sa svrhom obrazovanja kvalitetnih kadrova koji će biti konkurentni na tržištu rada.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije