Rad od kuće – prednosti i nedostaci

Ako ste ikad radili u velikoj tvrtki, nekako vam je sigurno bilo ok da uvijek imate oko sebe osobe koje možete zagnjaviti oko stvari u kojima vi niste dobri. Trebate računovodstvo, pravnu službu, administratora, odjel naplate, skladište, distribuciju, negdje netko zna i radi taj posao i može vam pomoći. Ako ništa drugo u uredu imate kolegicu/kolegu koje ćete pitati za mišljenje kad niste sigurni kako nešto odraditi.

Kad imate svoju tvrtku i još k tome ured od kuće nemate takvu podršku i puno toga morate znati i odraditi sami. To bi bio određeni nedostatak, ali može se riješiti.

Pitala me jednom kolegica: ‘Kako se savjetuješ u poslu, kad si sama u svojoj firmi? Sve je na tebi.’ S obzirom da sam radila u nekoliko tvrtki, malih i velikih te imam gomilu prijatelja i poznanika, ne ustručavam se pitati i tražiti tuđe mišljenje. Naravno, neke redovne stvari i probleme riješavam sama i puno toga se čovjek nauči na svom samostalnom poduzetničkom putu.

No, sinergija s vanjskim suradnicima, prijateljima postoji i super mi je kad prijateljice jedva dočekaju da mi mogu pomoći, a svaka je stručnjak u svom poslu. Njima je super sudjelovati, a meni je super da imam koga zagnjaviti.

Što se tiče mikro poduzetništva i samozapošljavanja upravo je ured od kuće postao inkubator za mnoge poduzetnice. Ovih dana izašla je na hrvatsko tržište i knjiga ‘Kako pokrenuti i voditi posao od kuće’, a autorice su nekoliko poduzetnica, pa možete pročitati što sve one savjetuju jer rad od kuće ima svoje specifičnosti, prednosti i nedostatke.

Koje su prednosti rada od kuće?

Po meni, najveća prednost je što samostalno određujete svoje radno vrijeme. Kad čekate odgovor na mail ili jednostavno trebate mali predah, već punite perilicu suđa ili rublja, radite salatu.

U nekom uredu, to vrijeme bilo bi izgubljeno ili bi ga proveli slušajući uredske tračeve. Imate sigurno perioda u danu kad se želite protegnuti, dići od stola, prošetati. U nekom uredu veće tvrtke to baš nije uvijek moguće. Kad radite od doma, to je moguće.

Puno toga što bi me dočekalo nakon 16 sati, ja to do tada već riješim i to usput. Isto tako, ako trebate skupljati, odvoziti i razvoziti klince, obaviti preglede, u nekoj tvrtki bi morali tražiti slobodan dan ili svako malo izostati s posla. Kad radite od doma i sam ste svoj gazda, sami organizirate kad ćete što odraditi.

Kad se jednom naviknete na ovu slobodu teško bi vas netko opet uspio ukalupiti. Po meni je taj način rada puno bolji i za kreativnost jer radite kad vi to želite i koliko želite i nemate pritisak da morate nešto odraditi točno između 8 i 16 sati. Ideju/mail pišete onda kad vam padne na pamet.

Naravno da sve u životu ima i svoje nedostatke. Neke zadatke ne možete nikom delegirati, teško vam je nekad prestati raditi jer vam je taj vaš ured na dohvat ruke, a tko želi raditi uvijek ima nekog posla, klinci vam ‘upadaju’ u ured usred razgovora.

Rad od kuće ne bih preporučila osobama koje se teško organiziraju i kojima drugi trebaju govoriti što, kad i kako raditi jer će se izgubiti i previše koristiti beneficije rada od kuće.

I na kraju, kad odvagnem prednosti i nedostatke rada od kuće, ipak prevagnu prednosti, a nedostatke zasad solidno rješavam.

Kristina Androlić, Androlić konzalting

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije