Ministar poduzetništva saslušao varaždinske obrtnike i najavio brojne reforme

O trenutnom stanju obrtništva u Hrvatskoj raspravljalo se danas na Panel raspravi Udruženja hrvatskih obrtnika Varaždin u njihovom sjedištu u Kukuljevićevoj ulici u Varaždinu.

U raspravi su sudjelovali ministar poduzetništva i obrta u Vladi RH Darko Horvat, predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec, gradonačelnik Grada Varaždina Goran Habuš, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, regionalni razvoj i europske integracije Varaždinske županije mr.sc. Jelena Zrinski Berger, predsjednik županijske obrtničke komore Mario Milak te predsjednik Udruženja obrtnika Varaždin Boris Kos.

Ministar Horvat prisutnim obrtnicima predstavio je neke od mjera kojima ova Vlada planira pokrenuti obrtništvo i poduzetništvo, odnosno gospodarstvo u cjelini.

– Imali smo vrlo konstruktivno radno prijepodne, raspravljali smo o onim problemima koji muče naše obrtnike i poduzetnike. Ova je Vlada pripremila set reformskih mjera, 238 zakonskih prijedloga ide u rekonstrukciju, između ostalog i tri zakonska prijedloga koji su u ingerenciji Ministarstva poduzetništva. Zakon o javnoj nabavi u ovom trenutku nije u našoj ingerenciji, već u ingerenciji Ministarstva gospodarstva, no mi ćemo se aktivno uključiti u ovaj stručni i javni dio rasprave – rekao je ministar Horvat dodavši kako je siguran da će veliki dio zahtjeva koje su obrtnici i mali poduzetnici stavili na stol biti implementirani novi zakonski prijedlog.

Ministar je najavio i Izmjene i dopune Zakona o obrtu do kraja ove godine, koja podrazumijeva i reformu srednjeg strukovnog obrazovanja. Pokrenut je i proces promjene uvjeta za apliciranje na strukturne fondove Europske unije, što bi trebalo ići u korist malim i srednjim poduzetnicima.

Nakon panel rasprave održana je i svečana sjednica Udruženja obrtnika na kojoj je prisustvovao i župan Varaždinske županije Predrag Štromar čestitavši obrtnicima 112 godina udruženoga rada te im poželio još puno godina uspješnog promoviranja, dobrih poslovnih rezultata i aktivnosti.

– Varaždin je grad obrtnika i poduzetnika, tradicija obrtništva je ovdje jaka i duga te svi zajedno moramo raditi na tome da sjaj obrtništva i malih poduzeća opet zasjaji punim sjajem- istaknuo je župan.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije