Predstavljena LAG-ova Strategija: Poljoprivreda je važan razvojni potencijal

– Prostor Lokalne akcijske grupe Sjeverozapad je ekološki očuvano i razvijeno ruralno područje izazova i mogućnosti, čija mreža agro-turističke i gospodarske infrastrukture definira jedinstvenu i dinamičnu regiju. Kroz održivi razvoj, LAG Sjeverozapad postaje dobro prometno povezana regija zdrave hrane, pića i zelene industrije te prepoznato prirodoslovno, kulturno, ruralno, gastronomsko, hodočasničko i sportsko-rekreacijsko turističko odredište. Gospodarski i ekonomski je regija usko povezana s urbanim središtima te mjesto mira i zdrave prirode za siguran i ugodan život – istaknuo je viziju LAG-a Sjeverozapad Marijan Škvarić, na javnom predstavljanju Lokalne razvojne strategije predsjednik LAG-a.

Na ovoj, prvoj javnoj prezentaciji neke lokalne razvojne strategije u našoj zemlji, posebno je naglašena izuzetna važnost ove strategije za sve stanovnike koji žive na području LAG-a Sjeverozapad, budući ona, kao strateški dokument otvara nove mogućnosti za privlačenje sredstava Europske unije iz Mjere 19 – Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske 2014 – 2020.

– Tijekom izrade Strategije, kroz partnerske odbore i javne rasprave, nastojali smo prepoznati i objediniti interese i potrebe ljudi koji žive i rade na prostoru našeg LAG-a. Strategija stoga odgovara na potrebe pojedinca uvažavajući razvoj ove regije, no o nama samima ovisi da ovaj strateški razvojni dokument oživotvorimo, kako bi što bolje iskoristili naše potencijale, vodeći pritom brigu o očuvanju naših raznolikosti, koje su naše strateške komparativne prednosti – poručio je Škvarić na predstavljanju Lokalne razvojne strategije u srijedu, 20. travnja, u palači Varaždinske županije.

Značaj Strategije za razvoj ovog kraja istaknuo je i dožupan Alan Košić, koji je tom prigodom posebno čestitao autorima Strategije koji su temeljem prikupljenih podataka objedinili razvojne potencijale tog dijela Varaždinske županije te poručio da će ova strategija biti uključena u Županijsku razvojnu strategiju.

O metodologiji izrade Strategije, koja počiva na LEADER principu, govorila je Sonja Golc iz slovenske konzultantske tvrtke HALO, koja je posebno naglasila kako je Strategija, zahvaljujući radu kroz partnerske odbore, uspjela objediniti stvarne želje, potrebe i ciljeve lokalnog stanovništva.

– Prvi strateški cilj koji smo istaknuli u Strategiji je svakako – poljoprivreda, što je i logično, budući da je to potencijal koji najslabije koristimo. Primjerice, kada bi svaki od 110 tisuća stanovnika koji žive na području LAG-a samo 50 posto hrane iz uvoza zamijenilo domaćom, proizvedenom na našem području, ostvarili bismo značajne prihode, koji na godišnjoj razini dosežu milijunske iznose. Taj bi se novi prihod reflektirao na višu kvalitetu života, što je drugi cilj koji smo istaknuli u Strategiji. No, važno je da takav razvoj bude održiv, dakle, da kroz ruralni razvoj očuvamo naš okoliš i krajobraz, jer je to važan razvojni potencijal – rekao je na predstavljanju dr. sc. Miljenko Ernoić, jedan od autora Lokalne razvojne strategije Lokalne akcijske grupe Sjeverozapad.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije