FOTO ‘Digitalna ekonomija je najbrže rastuća grana gospodarstva u Europi’

>> FOTO “Digitalna ekonomija je najbrže rastuća grana gospodarstva u Europi”

Na Fakultetu organizacije i informatike danas, 8. travnja, održao se skup pod nazivom ‘Digitalna ekonomija i hrvatsko gospodarstvo’.

Skup su zajednički organizirali Ured hrvatskog zastupnika u Europskom parlamentu Davora Ive Stiera i Fakultet organizacije i informatike, a tematski se bavio razvojem hrvatskog tržišta u okvirima digitalne ekonomije i konkurentnosti na jedinstvenom europskom tržištu informacijskih usluga.

Pozdravne govore održali su dekan FOI-ja prof. dr. sc. Neven Vrček, hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Davor Ivo Stier te voditelj Predstavništva Europske komisije u Republici Hrvatskoj NJ. E. Branko Baričević.

Tom prilikom Davor Ivo Stier istaknuo je kako je digitalna ekonomija trenutno najbrže rastuća grana gospodarstva u Europi te kako ista predstavlja ogroman potencijal za hrvatske poduzetnike. Riječ je o digitalnom tržištu s više od 300 milijuna svakodnevnih korisnika interneta.

Voditelj predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj, Branko Baričević, naglasio je kako je nedostatak jedinstvenog digitalnog tržišta u Europi problematičan i za pojedince i za poduzeća. Nužno je izmijeniti zakonsku regulativu, kazao je Baričević te dodao kako Europska komisija ima vrlo ambiciozan plan na tom području.

U sklopu skupa održale su se dvije panel diskusije s aktualnim temama: prva panel diskusija bavila se temom Strategije jedinstvenog digitalnog tržišta i predstavljanje DESI Indexa. Po DESI Indexu, koji mjeri napredak zemalja Europske unije u digitalnoj ekonomiji, Hrvatska je na 24. mjestu.

No kako je naglasio Vjeran Strahonja, profesor s FOI-ja, ujedno je i najbrže rastuća članica, što je posebno izraženo u proteklih godinu dana, prije svega zbog razvijenih državnih digitalnih usluga.

Druga se panel diskusija bavila Prilikama za hrvatsko gospodarstvo te male i srednje poduzetnike, sa sudionicima osnivačima start-up poduzeća iz Hrvatske, Alanom Suminom, osnivačem poduzeća Nanobit, Matijom Matijom, studentom FOI-ja i osnivačem poduzeća Tourgent koje olakšava poslovanje ne-linijskim autobusnim prijevoznicima te Matejom Kuhar, nekadašnjom studenticom FOI-ja koja je razvila vlastiti inovativni eko-proizvod ‘Organsku olovku Fabula’.

Panelisti su iznijeli vlastita iskustva prilikom osnivanja poduzeća te su se osvrnuli na najčešće barijere na koje mladi poduzetnici nailaze u Hrvatskoj.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije