Hidroelektrana Varaždin slavi 40. rođendan, najavljena modernizacija objekta

>> Hidroelektrana Varaždin slavi 40. rođendan, najavljena modernizacija objekta

Povodom svečanog obilježavanja 40 godina rada hidroelektrane Varaždin, danas je, 11. prosinca, održan obilazak postrojenja hidroelektrane Varaždin.

Obilasku hidroelektrane Varaždin, u kojoj se priprema 370 milijuna kuna vrijedna revitalizacija agregata, prisustvovali su predstavnici Varaždinske županije na čelu sa dožupanom Alanom Košićem, Grada Varaždina i jedinica lokalne samouprave te Perica Jukić, predsjednik Uprave Hrvatske elektroprivrede sa suradnicima.

Aktivnosti na revitalizaciji hidroelektrane Varaždin pokrenute su 2013. godine s pripremom projektnih zadataka za izradu kompletne projektne dokumentacije, a u tijeku su opsežni istražni radovi koji se provode u sklopu izrade idejnog projekta rekonstrukcije za građevinske objekte, koji bi trebao biti završen sredinom 2016. godine.

– Za Hrvatsku elektroprivredu je strateško važno investiranje u naše objekte, prvenstveno hidroelektrane, to je naš strateški cilj i mi kontinuirano investiramo u revitalizaciju i modernizaciju naših hidro objekata. Hidroelektrana Varaždin je samo jedna u nizu od naših velikih aktivnosti i u idućih četiri do pet godina projekti se moraju pripremiti. Ja zahvaljujem i pozdravljam da su već projekti u jednoj odmakloj fazi i da će iduće godine početi i prve aktivnosti, odnosno rješavanje dozvola i onda počinje ona prava revitalizacija i narudžba opreme koja će završiti 2021. godine. HEP investira 3,6 milijardi kuna u svoje hidro objekte, u modernizaciju i revitalizaciju, ovdje će se dobiti 15 megawata dodatnog kapaciteta nakon revitalizacije ova dva agregata. Ukupno do 2021. godine 120 megawata će biti povećan kapacitet u hidro objektu i to je jedan od najvažnijih čimbenika u RH po pitanju investicija i obnavljanja gospodarstva da krene u jednom boljem smjeru – komentirao je Perica Jukić, predsjednik Uprave HEP-a.

Okupljene novinare i predstavnike Grada, Županije i općina, u obilazak hidroelektrane poveo je direktor proizvodnog područja HE Sjever Miljenko Brezovec, koji je svima okupljenima približio način na koji hidroelektrana radi i što revitalizacijom sustava dobiva hidroelektrana Varaždin, a osvrnuo se i na poplave koje su prije nekoliko mjeseci prijetile kućama uz rijeku Dravu.

– Pokazalo se da ova hidroelektrana može izdržati takve napore, obzirom da su sva naša postrojenja odradila više od 170 manipulacija bez ijednog problema. Izdržali su i svi nasipi zahvaljujući dobrom održavanju. Značajnijih problema na samom objektu nije bilo. Naš zadatak je da kroz redovito održavanje osiguramo maksimalnu spremnost postrojenja i sigurnosne mjere- objasnio je okupljenim novinarima Miljenko Brezovec.

Osim hidroelektrane Varaždin, u Hrvatskoj se nalaze još dvije vodne stepenice na Dravi – HE Čakovec i HE Dubrava, a one tri predstavljaju proizvodno područje Hidroelektrana Sjever. Hidroelektrane su višenamjenske, a glavne namjene su im proizvodnja električne energije, opskrba vodom, obrana od poplava, zaštita zemljišta od izjedanja (erozije), navodnjavanje, odvodnja i promet.

Nakon obilaska HE Varaždin, predstavnici Hrvatske elektroprivrede su u sklopu obilježavanja velikih HEP-ovih jubileja u Varaždinu, u Ulici Braće Radića otvorili novu ELEN punionicu za električna vozila u gradu Varaždinu, gdje je okupljenima na električnom vozilu marke Tesla predočen način na koji se pune električna vozila, dok će danas s radom započeti još jedna ELEN punionica, smještena na Trgu bana Jelačića.

Također, u sjedištu Elektre Varaždin, održava se središnja svečanost obilježavanja 120 godina električne energije u Varaždinu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije