Aplikacija studenata FOI-a olakšat će život roditeljima i odgajateljima

Iva Grašić, Tea Jurašić, Nikola Majcen i Nino Cerovec, studenti su druge i treće godine Fakulteta organizacije i informatike u Varaždinu na smjeru Informacijski i poslovni sustavi. Uz fakultet imaju i neke druge ambicije i zanimljive ideje zbog kojih su dobili mogućnost učenja i vlastitog napretka u području startupova.

Aplikacija eKindergarten, kojom namjeravaju osvojiti tržište, omogućava bolju komunikaciju između odgajatelja i roditelja, bolje razumijevanje potreba djeteta, a svi su podaci pregledni i na jednom mjestu, piše Poslovni.hr.

Postoji nekoliko funkcionalnosti koje sama aplikacija nudi: od praćenja različitih djetetovih aktivnosti, dnevnih obaveza, kalendara nadolazećih aktivnosti, jednostavnije obavještavanje roditelja i galerije slika, do stručnih i edukativnih članaka.

Počeci projekta

Sama ideja nastala je u okviru kolegija Upravljanje informatičkim uslugama gdje su imali zadatak osmisliti inovativnu aplikaciju, uz primarni cilj osmišljanja projekta za što višu ocjenu.

– Bilo je tu puno prijedloga, ideja, ali brainstormingom smo došli do zajedničke ideje za aplikaciju eKindergarten, a pri tome nam je i pomoglo što je majka jedne članice našeg tima odgajatelj u dječjem vrtiću. Pri kraju semestra asistentice su odlučile da bi bilo dobro da se napravi natjecanje u sklopu fakulteta gdje će deset potencijalno dobrih projekata biti izloženo ljudima iz poslovnog svijeta koji će dati svoje mišljenje i ocjenu. Na tom natjecanju smo zauzeli drugo mjesto što nas je iznenadilo jer nismo bili svjesni da ideja, odnosno sam projekt, ima toliko potencijala. Tada smo shvatili da je ideja zapravo dobra i da bi vrijedilo unaprijediti cjelokupni projekt te s time krenuti dalje – kaže Iva Grašić, voditeljica tima i naglašava kako je bilo dosta teško krenuti dalje.

Međutim, nakon potvrde da ideja ima potencijala počeli su sve više ulaziti u dubinu te tematike, istraživati i raspitivati se što bi vrtićima bilo zapravo najkorisnije, te su kroz zadatke na kolegiju polako počeli sa realizacijom ideje.

Mnoge nagrade

Nakon prvog natjecanja na fakultetu kroz daljnju komunikaciju s asistenticom Katarinom Pažur Aničić, nastavili su s natjecanjima te je uslijedilo natjecanje Geek Business Camp Osijek.

– Na natjecanju u Osijeku uspjeli smo doći do finala gdje je bilo 17 timova iz cijele Europe te smo projekt prezentirali ljudima iz privatnog sektora i imali mogućnost raditi s mentorima iz Amerike, točnije iz Silicijske doline. Sva ta iskustva i savjeti mentora i žirija doprinijeli su daljnjem uspješnom razvoju projekta – tvrdi Iva Grašić.

Još jednu potvrdu da u rukama imaju kvalitetnu aplikaciju dobili su kada su ušli u top deset timova u Hrvatskoj na Smart up natjecanju u organizaciji eStudent-a.

Prema ostvarenju projekta

Također, nedavno su na Danu karijera u FOI-u prezentirali svoj projekt ljudima iz poslovnog svijeta.

– Dobili smo neke nove i potpuno drugačije smjernice i upute koje trenutno pokušavamo realizirati – pohvalila se Grašić.

Kako tvrdi, ono što ih je istaknulo od ostalih na natjecanjima jest to što su stvorili inovativno rješenje koje olakšava komunikaciju i stvara povezanost roditelja i djeteta.

– Istraživanjem tržišta smo dosta toga naučili i spremni smo dalje razvijati aplikaciju da se vidi da i studenti mogu uspjeti u ne tako poznatom području za njih – kaže Iva Grašić i poručuje svima da studiranje ne provode samo uz knjigu već da počnu razmišljati van okvira.

– Do sad smo razgovarali s nekoliko vrtića koji su zainteresirani za daljnju suradnju. Pilot verzije instalirat ćemo u Hrvatskoj, a kasnije planiramo izaći i na globalno tržište. Cilj nam je do kraja 2015. završiti s provođenjem pilot verzija u nekoliko vrtića, kako bi početkom 2016. krenuli u realizaciju cjelokupnog projekta – otkriva Iva Grašić za Poslovni.hr.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije