Održana 5. izložba bučinog ulja sjeverozapadne Hrvatske

>> Održana 5. izložba bučinog ulja sjeverozapadne Hrvatske

U čakovečkoj zgradi Scheier održana je 5. izložba bučinog ulja sjeverozapadne Hrvatske na kojoj su se predstavili proizvođači bučinog (koščičnog) ulja iz Međimurske, Varaždinske, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije.

– Izložba bučinog ulja postaje prepoznatljiva i doprinosi poboljšanju kvalitete bučinog ulja ali i povećanju konzumacije kao vrijednog prehrambenog proizvoda, kazao je prigodom otvaranja međimurski župan Matija Posavec. Logično je da je ovakva izložba već po drugi put u Međimurju, istaknuo je Posavec, jer se sa svojih dvadesetak proizvođača ,koji na 600 hektara proizvedu više od 30.000 litara ulja, ističemo kao najkvalitetniji u regiji.

Ono što je naš zadatak je zapravo još više promovirati taj proizvod s obzirom na njegovu hranjivost i ljekovitost. Već sada bučino ulje se iz Međimurja izvozi u mnoge države, pa ćemo kroz suradnju sa samim proizvođačima i nadalje promicati ovo ulje kako naš autohtoni proizvod . Bučino ulje ima kvalitetu , ali još uvijek nema certifikat, no kako kaže Posavec, radi se na tome i zato je važna ta sinergija između proizvođača i regionalne samouprave.

Kvaliteta ulja bila je na visokoj razini

Na kvalitetu proizvedenog ulja najviše utječu kvaliteta sirovine, tehnološki postupak i skladištenje, kazao je dipl. ing. Nenad Martinec voditelj Odjela za kemiju hrane i predmeta opće uporabe iz čakovečkog Bioinstituta.

U sklopu Izložbe provedeno je ocjenjivanje dostavljenih uzoraka ulja u dvije kategorije, nerafinirano – proizvedeno na tradicionalan način uz prženje tijesta bučinih koštica i hladno prešano ulje kod kojeg se moraju poštivati ograničenja vezana za temperaturu u postupku prerade.

Rezultati analiza svih uzoraka ukazuju na vrlo dobru kvalitetu ulja, ali da isto tako ima i prostora za poboljšanje tehnološkog postupka proizvodnje, kaže Martinec, koji ujedno smatra da bi se polako trebala izbaciti i ta tradicija prženja bučinih koštica na ulju od suncokreta. U tom dijelu “kaskamo” za Slovenijom i Austrijom jer uz naša, paralelno je istraživano i njihovih desetak ulja koja su sva ispod 0,2 % behenske masne kiseline,koju pravilnik dozvoljava do 0,3, a kod pojedinih uzoraka naših ulja je ima čak i do 0,45.

Najboljima su uručene diplome i priznanja

Manifestacija je obuhvatila tematsko izlaganje i prezentaciju rezultata ocjenjivanja te prodaju bučinog ulja i proizvoda s bučinim uljem. Kod nerafiniranih bučinih ulja proizvedenih tradicionalnim postupkom, uz prženje, dodijeljena su tri zlata i to Uslužnoj uljari Županić iz Vidovca, OPG-u Cerovec iz Podturna i OPG-u Zdravka Cafuka Vidovec. U toj kategoriji bilo je 8 srebrnih medalja i 7 brončanih.

U kategoriji bučinog ulja prešanog hladnim postupkom dodijeljene su dvije zlatne medalje koje su primili Uljara Šenkovec i Poljo Posavec Dunjkovec. Dodijeljene su četiri srebrne medalje, sve međimurskim OPG-ima, i to OPG-u Marđetko Goričan, Zvonko Just Orehovica, Tamari Tkalec Šenkovec i Nikoli Siladi Kotoriba. Brončana medalja u toj kategoriji pripala je OPG-u Mladen Cesarec iz Stubičke Slatine. Na izložbi se moglo degustirati i usporediti 30 uzoraka ulja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije