Nova poljoprivredna grana

SKUPOCJENE GLJIVE Varaždinska županija ima veliki potencijal za tartufarstvo u gospodarske i turističke svrhe

Uz nemjerljiv ekološki značaj, podzemne gljive imaju važnu socio-ekonomski značaj. Tartufi primjerice su najskuplje gljive na svijetu.

Predstavljanje preliminarnih rezultata istraživanja
tartufarstva u gospodarske i turističke svrhe
Varaždinske županije održalo se danas, 7. ožujka
2019., u Županijskoj palači u Varaždinu.

Kao jednu potpuno novu granu poljoprivredne, gospodarske i
turističke djelatnosti predstavili su danas stručnjaci s
Hrvatskog šumarskog instituta te brojni drugi
stručnjaci u području tartufarstva.

Uz nemjerljiv ekološki značaj, podzemne gljive imaju važnu
socio-ekonomski značaj. Tartufi primjerice su najskuplje gljive
na svijetu. Na području Varaždinske županije krenulo se s
istraživanjem područja za pronalazak i uzgoj crnih tartufa, koji
su unatoč nižoj cijeni u odnosu na bijele tartufe, vrlo cijenjeni
u lokanim i globalnim gastronomijama.

Crni tartufi uspješno se uzgajaju i na plantažno što doprinosi
potpuno novom pristupu obrade poljoprivrednih zemljišta na
području Varaždinske županije.

– U Varaždinskoj županiji otkrivena su područja na kojima su
pronađeni tartufi. Ono što je važno za nas je da je od 40
prikupljenih uzoraka podzemnih gljiva, 28 tartufa, što znači da
su 3/4 podzemnih gljiva upravo tartufi. Zanimljivo je da su to
komercijalni tartufi i da su u Varaždinskoj županiji po prvi puta
u Republici Hrvatskoj pronađene dvije vrste tartufa. Ovdje već
postoje 4-5 pilot projekata plantažnog uzgoja tartufa, a to sve
je od velike važnosti za gospodarstvo, turizam i poljoprivredu –
naglasio je župan Radimir Čačić.

Župan je naglasio i da je u području Općine
Vinice
pronađeno prvorazredno stanište tartufa,
što   daje temelj za pilot projekt plantažnog uzgoja u
Centru kompetentnosti Vinica.

U Paki je prije nekoliko godina započela manifestacija ‘Dani
vrganja u Paki’, a upravo na tom području pronađeni su i prvi
tartufi.

– Cilj nam je povezati tartufarstvo s gospodarstvom ali naravno i
s turizmom. Kroz tartufarstvo možemo povezati ruralna područja,
naše OPG-ove i kuće za odmor s pričom.  Sve to daje nam
priliku da se s tim proizvodom pozicioniramo i van prostora naše
Županije – naglasio je pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo,
financije i europske poslove Varaždinske županije Mladen
Jakopović
.

Kako je teklo samo istraživanje na području Varaždinske županije
pojasnio je dr.sc. Željko Zgrablić iz Hrvatskog
šumarskog instituta.

– Istraživali smo uz pomoć dresiranog psa, što nam je
najpouzdanija metoda. Na gotovo svim lokacijama gdje smo
bili  pronašli smo podzemne gljive. Oduševio nas je
Arboretum Opeka gdje smo imali fantastičan
rezultat. Siguran sam da je na cijelom području Županije
potencijal ogroman, a nadamo se da ćemo i dalje istraživati jer
vjerujem da smo tek zagrebli u površinu pronalaska. – naglasio
je  Zgrablić.

Nakon održane prezentacije rezultata preliminarnog istraživanja,
Damir Crleni, predsjednik Hrvatskog kuharskog
saveza prezentirao je jela spremljena od tartufa s područja
Varaždinske županije.

Na predstavljanju rezultata uz župana Varaždinske županije
Radimira Čačića, bila je i predsjedavajuća Turističke zajednice
Varaždinske županije Natalija Martinčević,
direktor turističke zajednice Varaždinske županije Miran
Bojanić Morandini
te predsjednici turističkih zajednica
s područja Varaždinske županije kao i brojni ugostitelji.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije