Manifestacija gastronomije i zdravlja

IZLOŽBA BUČINIH ULJA Danas se u Županijskoj palači u Varaždinu održala prava gastronomska poslastica

Rekordni broj uzoraka bučinih ulja, čak 184, stiglo je na 2. izložbu Alpe – Adria i 9. izložbu bučinih ulja sjeverozapadne Hrvatske.

Bučino ulje Reinharda Pruteja iz Austrije
proglašeno je šampionom 2. međunarodne izložbe bučinih ulja Alpe
– Adria koja je u subotu, 25. svibnja, održana u Županijskoj
palači u Varaždinu.

Titulu šampiona i nagradu od 15.000 kuna je djevičansko bučino
ulje iz Austrije osvojilo u jakoj konkurenciji proizvođača iz
Hrvatske, Slovenije, Austrije i Mađarske s 33,39 bodova od
mogućih 35.    

Rekordni broj uzoraka bučinih ulja, čak 184, stiglo je na 2.
izložbu Alpe – Adria i 9. izložbu bučinih ulja sjeverozapadne
Hrvatske. Dodijeljeno je 149 medalja, 32 zlatne, 102 srebrne i 15
brončanih.

– Bučino ulje je u gastronomskom i zdravstvenom pogledu
fantastičan proizvod, a na nama je da ga učinimo prepoznatljivim
u europskim i svjetskim razmjerima. Prva Izložba bučinih ulja
sjeverozapadne Hrvatske bila je organizirana prije devet godina,
no broj uzoraka ulja se 2017. godine spustio na svega 28. U
2018., u godini u kojoj je Varaždinska županija pokrenula
međunarodnu izložbu pod nazivom ‘Alpe – Adria’ s obzirom da
predsjedamo tom regionalnom organizacijom, broj domaćih uzoraka
se popeo na 91, a 2019. na 117, dok je uzoraka iz Slovenije,
Austrije i Mađarske ove godine 67 – rekao je Radimir
Čačić
, župan Varaždinske županije.

– Ti brojevi potvrđuju ovu manifestaciju ne samo kao jedinu
međunarodnu izložbu isključivo bučinih ulja, nego i kao najveću
izložbu u odnosu na sve druge koje uključuju razne vrste ulja i
drugih proizvoda. Proizvođači su to prepoznali, jer su osvojene
medalje potvrda kvalitete, što je važno za promociju i prodaju
njihovih proizvoda. Sljedeće godine ćemo pokušati dodatno
proširiti ovu manifestaciju, a inzistirat ću da se kriteriji
ocjenjivanja, koji su već sada visoki, dodatno podignu na razinu
koja će biti najviša u Europi. Uz to želimo bučino ulje
promovirati na gastro-sajmovima u Francuskoj, ali i drugim
državama s ciljem da postane prepoznatljiv i traženi proizvod u
cijeloj Europi. Čestitam svim proizvođačima, osvajačima medalja,
a posebno šampionu Izložbe –  istaknuo je Čačić predsjednik
Saveza Alpe – Adria, koji je otvorio Izložbu.

Pozdrave su uputili Josip Grivec, zamjenik
župana Međimurske županije, Anđelko Ferek
Jambrek
, zamjenik župana Krapinsko-zagorske županije,
Josip Kraljičković, pročelnik Upravnog odjela za
poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Zagrebačke županije,
Marija Puh, saborska zastupnica, predstavnica
Grada Zagreba i Anton Heritzer iz Regionalne
udruge poljoprivrednika za izravnu prodaju i Poljoprivredne
komore Austrije.

Na Izložbi su bili i savjetnica župana Natalija
Martinčević
, zamjenik župana Varaždinske županije
Tomislav Paljak i pročelnik Upravnog odjela za
poljoprivredu i ruralni razvoj dr. sc. Dragutin
Vincek
.

Ocjenjivačka komisija je istaknula da je kvaliteta bučinih ulja
bolja u odnosu na prošlu godinu. – Najveći napredak je na
području kemijske analize, a najveći doprinos tome imao je porast
broja bodova za netopljive nečistoće, što posebno veseli zato što
sam na lani istaknuo upravo taj parametar kao mjesto za
eventualni napredak. Senzorski su u prosjeku ulja također
napredovala. Svi ti pomaci doveli su do toga da je dodijeljeno
ukupno 149 medalja – istaknuo je predsjednik Ocjenjivačke
komisije Nenad Martinec, voditelj Laboratorija
za kemiju hrane i POU u Bioinstitutu Čakovec.

Predavanje je održala dr. sc. Sandra Balbino s
Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta, nakon čega je počela
degustacija svih bučinih ulja pristiglih na izložbe.

Za posjetitelje je održan kulinarski šou tijekom kojeg su
četvorica vrhunskih kuhara, Damir Crleni iz
Hrvatskog kuharskog saveza, Marin Pozder iz
restorana Bedem, Marin Sambolek iz restorana
hotela Turist i Ivan Tomas iz restorana Fontana
Crnković, pripremali vrhunska jela s Varaždinskim bučinim uljem,
ali i tartufima.

 Udruga Hajdina je demonstrirala kuhanje ulja na starinski
način, kao i izradu zaštićenog kučanskog koščićjaka i drugih jela
od hajdine. Dječji vrtić Zeko održavao je radionice na temu
Bučina koštica, a bučina ulja i drugi domaći proizvodi mogli su
se kupiti na više od 20 izložbeno-prodajnih štandova.

2. Međunarodnu izložbu bučinih ulja Alpe – Adria je Varaždinska
županija organizirala sa Savezom Alpe – Adria, dok je 9. izložbu
bučinog ulja sjeverozapdne Hrvatske organizirala s Međimurskom,
Krapinsko-zagorskom i Zagrebačkom županijom te Gradom Zagrebom.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije