PROJEKT MLADO MEĐIMURJE

MLADO MEĐIMURJE ‘Želimo od Međimurja napraviti svjetski poznatu vinsku regiju’

Deset međimurskih vinarija Cmrečnjak, Dvanajščak – Kozol, Horvat, Jakopić, Knehtl – Medenjak, Kocijan, Kunčić, Preiner, Štampar i Tomšić drugu godinu zaredom nastavlja s projektom Mlado Međimurje

Projekt su prošle godine pokrenuli mladi međimurski vinari
koji su, prvi u Hrvatskoj, odlučili kupcima ponuditi mlada vina.
Na taj su se način pridružili svjetskim vinskim regijama,
posebice onima u Austriji i Francuskoj gdje se odabrana
mlada, buteljirana vina nude na tržištu samo dva do tri mjeseca
nakon berbe. Specifičnost ovog projekta su i sami autori vina
koji su redom mladi i ambiciozni pripadnici druge generacije
vinara koji uspješno nastavljaju obiteljsku tradiciju proizvodnje
vina.

{“GALLERY”:2739061}

O projektu i o prvim reakcijama potrošača razgovarali smo s
Davidom Štamparom, predsjednikom Udruge vinara i
vinogradara Hortus Croatiae te Teom Dvanajščak
Vuković.

– Razvijanje brenda mladog vina dugotrajni je proces, a mi smo
tek na početku. Općenito se još razvija kultura pijenja vina
 pa smo i iz tog razloga lani počeli s prodajom mladog vina.
Treba spomenuti da je već prve godine bilo iznenađujuće dobro
prihvaćeno, a ove godine već sada bilježimo bolje rezultate.
Naravno treba puno raditi na promociji i na ciljanim
degustacijama. Iz svog iskustva mogu reći da gdje god napravimo
prezentaciju mladog vina svugdje se prihvati i kreće u prodaju.
Mlada vina su lagana, lepršava te zavodljiva. To je i prava
karakteristika našeg vinogorja. Glavobolje nema što je bila
najveća predrasuda kada smo počeli prodavati mlada vina. Danas se
jako mijenja svijest o vinu i potrošači su sve više educirani i
znaju što piju. Ovom prilikom pozivam ljude da se educiraju na
sommelierskim tečajevima koji se organiziraju i u Međimurju.
Jedino tako možemo napredovati kao enogastronomska destinacija –
započinje naš razgovor mladi Štampar te nastavlja:

– Ove godine u projekt Mlado Međimurje uključilo se 10 vinara.
Dapače da je poželjno da se što više vinara priključi što je
pozitivno. U udruzi smo napravili pravilnik i smjernice kojih se
moramo pridržavati kako bi zadovoljili kriterije kod plasiranja
mladog vina na tržište. – govori nam David te najavljuje nešto
novo.

– Naša Udruga već radi na jednom projektu koji će ostati u
tajnosti do zadnjeg trena i opet najavljujem da ćemo biti prvi u
Hrvatskoj  s tim projektom kao što smo bili s bocom za
Pušipel koja je bila više nego pun pogodak. Ono što mogu
spomenuti je čaša za Pušipel koja će uskoro ugledati svjetlo
dana. To su sve mali detalji koji iziskuju vremena i novaca, no
smatram da je to jedini način da do kraja posložimo
‘puzzle’ i od Međimurja napravimo svjetski poznatu regiju. –
hrabro i odlučno završava naš razgovor David
Štampar.

Trend druženja uz mlada vina kojeg su potaknuli međimurski
vinari, vinska je publika izuzetno dobro prihvatila.

– Mlado vino su potrošači prihvatili u puno većem obujmu nego
prošle godine. Prošle godine smo po prvi put izašli sa takvim
vinima na tržište pa je bila veća potreba za objašnjenjem da su
to vina spremna za tržište, lagana, voćna i jako lijepe
aromatike. Ove godine su nas već kupci ispitivali kada bude mlado
na tržištu. Mlado vino se u Međimurju može kupiti na policama
Magme, odabranim dućanima Metss-a i u “Međimurskom Štacunu”. U
kafićima i restoranima se također može naći mlado vino koje se
može konzumirati i na čaše i na cijele butelje. – govori nam
Tea Dvanajščak Vuković te s ponosom ističe:

– Mlado Međimurje predstavio je Siniša Lasan,
sommelier i sudac na natjecanju Decanter World Wine Awards.
Siniša je općenito veliki ljubitelje međimurskih vina. Vrlo je
rano prepoznao našu kvalitetu. To se i potvrdilo velikim brojem
diploma sa međunarodnog ocjenjivanja vina “Decanter”. – završava
razgovor naša sugovornica.

Živahnost, lepršavost, naglašena mineralnost te niži postotak
alkohola glavna su obilježja etiketa Mladog Međimurja. Ova su
vina proizvedena od sorti rizvanac, silvanac zeleni, sauvignon,
chardonnay, muškat žuti, pinot bijeli i pinot sivi koje daju
pitka, lagana i osvježavajuća vina. Vjerujemo da će ovaj
hvalevrijedan projekt, iduće godine okupiti još veći broj vinskih
entuzijasta uz čija ćemo mlada vina uživati u ovim jesenskim i
zimskim danima.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije