potrebna regulacija

NERADNA NEDJELJA ‘Bez posla bi moglo ostati čak 13.500 zaposlenih u trgovini’

U trgovačkim centrima restorani, kafići i kino-dvorane će nedjeljom također biti zatvoreni, poručuju iz udruga...

Povodom prve neradne nedjelje za trgovce u procesu otvaranja
gospodarstva nakon korona krize, oglasile su
se Hrvatska udruga
poljoprivrednika (HOP)
koja predstavlja 4.800
OPG-ova, Nacionalna udruga
ugostitelja (NUU)
koja predstavlja 1.000
ugostitelja i Udruga Glas
poduzetnika (UGP)
koja predstavlja preko 10.000
mikro, malih i srednjih poduzetnika.

Opskrbni lanac trgovina maloprodaje i ugostiteljskih objekata u
cijeloj Hrvatskoj jako ovisi o proizvodima hrvatskih
poljoprivrednika i OPG-ova, piše
RTL
.

Mali poljoprivredni proizvođači su tijekom krize doživjeli velik
udar, budući da su restorani kao njihovi veliki kupci bili mahom
zatvoreni, kao i tržnice. Neradna nedjelja za njih predstavlja
dodatni udarac na prihode.

– Smatramo da nedjelja kao radni dan mora biti regulirana, ali
nikako zabranjena. Štetu će imati mnogi OPG-ovi a prema našim
procjenama takvih je preko 1.000 koji prodaju svoje proizvode
kako na gradskim tržnicama gdje je nedjelja jedan od tri radna
dana u tjednu kada tržnice imaju najveću posjećenost.
Također nije reguliran niti rad prodaje
poljoprivrednih proizvoda na kućnom pragu.

Posljedice ćemo sigurno osjetiti i na prodaji poljoprivrednih
proizvoda u trgovinama i u voćarnama gdje se prodaju
poljoprivredni proizvodi. Također ovim putem dajemo jasnu podršku
ugostiteljima u ostvarivanju njihovih prava za normalnim radom
jer mnogi OPG-ovci surađuju s restoranima i osjećaju gubitke zbog
nemogućnosti rada istih – izjavio je Tihomir
Jaić
, predsjednik HOP-a. 

Ugostiteljski objekti i restorani još nisu otvoreni, a početak
njihovog rada planiran je za 11.5. za objekte s terasom, ali uz
vrlo restriktivne mjere koje uključuju minimalni razmak između
stolova od dva metra i pregrade od pleksiglasa. Uz takve uvjete,
vjerojatno se mnogi restorani neće niti otvoriti, a oni koji će
otvoriti, raditi će puno manji obim posla, navode.

– Iako je nominalno za ugostitelje bolje da jedini ostanemo
dostupni kupcima u nedjelju, smatramo da takovom odlukom zadiremo
u temeljne ekonomske i ljudske slobode te dodajemo novi sloj
kompleksnosti našem društvu. Pad BDP-a koji će to donijeti povrh
ovog užasa s korona krizom svi ćemo osjetiti. Osim dućana u Trstu
i Sloveniji. Blaženi mi, uvijek se vraćamo u neka stara vremena –
izjavio je Vedran Jakominić, potpredsjednik
Nacionalne udruge ugostitelja.

U dva mjeseca krize poduzetnici koji se bave trgovinom
neprehrambenim proizvodima nisu imali priliku raditi i
privređivati, ističu u udrugama. S uvođenjem neradne nedjelje
izgubiti će još trideset radnih dana ove godine, ako ovakve mjere
potraju.

Dok Austrija, u kojoj je inače nedjelja neradan dan, mijenja
propise kako bi omogućila rad nedjeljom, u Hrvatskoj na žalost
idemo u potpuno suprotnom smjeru.

Prema nekim procjenama, samo u maloprodaji koja sada
zapošljava 90.000 ljudi moglo bi zbog neradne nedjelje i
manjeg fonda potrebnih radnih sati bez posla ostati između
10 i 15 posto zaposlenih, a broj izgubljenih mjesta u
ugostiteljstvu, poljoprivredi i drugim vezanim industrijama mogao
bi biti puno veći.

– U ovom trenutku kada je svaka kuna prihoda bitna za svakog
poduzetnika, a svaki fiskalizirani račun koji donosi prohode od
PDV-a u državnu blagajnu je dragocjen, jednostavno ne vidimo
smisla u ograničavanju rada trgovine nedjeljom – rekao
je Dražen Oreščanin, izvršni direktor
udruge Glas poduzetnika.

– Neće se samo prihodi maloprodaje smanjiti, treba imati u vidu
da se u trgovačkim centrima nalaze i restorani, kafići i
kino-dvorane, koje će nedjeljom također biti zatvoreni. Nije
realno očekivati da će se sav promet koji se u maloprodaji
ostvari nedjeljom preliti na druge dane, ovisno o vrsti
maloprodaje pad će biti između 5 i 15 posto, a također će se
osjetiti pad uzrokovan lošijom turističkom sezonom. Mi ćemo
sljedeći tjedan izaći s projekcijom gubitaka radnih mjesta do
kraja lipnja, ali za sada brojevi ne izgledaju nimalo dobro –
zaključuje Oreščanin. 

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije