Pravila prakse poštenog informiranja sada su jasno propisana i za nezapakiranu hranu tako da informacije moraju biti točne, jasne i lako razumljive potrošaču...
Ministarstvo poljoprivrede u srijedu je na
svojim internetskim stranicama objavilo da je radi bolje
zaštite i informiranosti potrošača izradilo izmjene
i dopune Pravilnika o informiranju potrošača o
nepretpakiranoj hrani, objavljenog u Narodnim novinama 29.
svibnja. Izmjene u odnosu na postojeći pravilnik iz 2014.,
uvedene su radi bolje informiranosti potrošača pružajući im
dodatne informacije na nepretpakiranoj hrani.
Tako će potrošači u rashladnim vitrinama u mesnicama moći
pročitati podatak o zemlji podrijetla za svinjsko, ovčje, kozje i
meso peradi, odnosno informaciju u kojoj je zemlji životinja
uzgojena i zaklana, što je do sada bila obveza samo za goveđe
meso.
Pravila prakse poštenog informiranja sada su jasno propisana i za
nezapakiranu hranu tako da informacije moraju biti točne, jasne i
lako razumljive potrošaču i ne smiju biti obmanjujuće glede
karakteristika hrane, podrijetla, prirode, načina proizvodnje
itd. Tako se hrani ne smiju pripisivati učinci ili svojstva
koja ta hrana nema poput primjerice da proizvod liječi. Neće se
smjeti ni ukazivati na posebne karakteristike neke hrane kada u
stvarnosti sva slična hrana ima te karakteristike, navodi se.
Propisana je i obveza da u slučaju hrane koja se na zahtjev
potrošača pakira na prodajnom mjestu i hrane koja je pretpakirana
za izravnu prodaju, najmanje informacije o tvarima i
proizvodima koji izazivaju alergije ili intolerancije,
“upotrijebiti do” datum i nazivu hrane, gdje je primjenjivo,
moraju biti dostupne potrošaču i u trenutku isporuke, a ne samo
na prodajnom mjestu.
Obvezna primjena odredbi Pravilnika je od 6. lipnja, osim odredbe
o obveznom označavanju zemlje podrijetla ili mjesta podrijetla
svježeg, rashlađenog i smrznutog svinjskog, ovčjeg i kozjeg mesa
te mesa peradi i odredbe da hrana koja se pakira na prodajnom
mjestu i hrana koja je pretpakirana za izravnu prodaju, mora biti
označena i u trenutku isporuke s najmanje informacijama o tvarima
i proizvodima koji izazivaju alergije ili intolerancije,
“upotrijebiti do” datumom i nazivom hrane.
Za njih je predviđeno prijelazno razdoblje do 1. siječnja 2021.
kako bi subjekti u poslovanju s hranom, odgovorni za informacije
o nepretpakiranoj hrani, uskladili svoje poslovanje s novim
zahtjevima, navode iz Ministarstva.
Napominju i kako je u skladu s izmjenama Pravilnika
revidiran postojeći Vodič za informiranje potrošača o
nepretpakiranoj hrani.