'Korona je potaknula ljude iz Zagreba i drugih krajeva da traže zdravu prehranu'.
RTL.hr započeo je projekt predstavljanja ‘malih
biznisa koje ćete voljeti’. Jedan od njih je OPG Gotić koji vodi
Valentina Gotić
iz Leskovca Topličkog kod Varaždinskih
Toplica.
Kao mala je željela biti kuharica, ali zbog brojnih alergija koje
ima taj san nije mogla ostvariti. No nije odustala i
sada ova majka dvoje djece svoju kulinarsku kreativu ispunjava
kroz poljoprivredu.
Prije korone situacija je bila loša
– Radim sama, radim preradu od svega. Imamo sad sedam sorta
čilija, a imam i nešto malo voća pa to prerađujem. Nisu to sad
neke abnormalne količine, ali imam jako puno proizvoda. Domaće
sirnice, sokove, pekmeze i jako puno ljutog – navodi Valentina.
Na njezinoj Facebook
stranici ‘Egzoticno voce i povrce’ može se
vidjeti koliko različitih i jedinstvenih proizvoda nudi. U ponudi
su ljuti umaci, pekmezi, sirupi, domaća zimnica, kao i
bogat izbor cvijeća, začinskog i ukrasnog bilja.
Valentina je hodala po sajmovima u čitavoj Hrvatskoj, no
prije korone situacije je bila loša.
– Već sam mislila OPG zatvoriti, koliko je situacija loša bila.
No sad kako je korona krenula, ne stignem raditi toliko kolika je
potražnja – kazala je.
– Jučer sam do dva sata u noći bila budna. Svaku noć kuham i
idući dan ujutro se u šest ustanem. Svakodnevno jako puno
napravim jer je jako velika potražnja. Iznenadila sam se. Korona
je potaknula ljude iz Zagreba i drugih krajeva da traže zdravu
prehranu. Velika je potražnja. Iznenadila sam se – dodaje.
Vrijedna poljoprivrednica dala je otkaz u firmi u kojoj je radila
i sada je posve fokusirana na svoj OPG u Leskovcu Topličkom.
Zadovoljna je kako je sve sad krenulo iako su ulaganja velika.
– Svaki tjedan dam po 2000 kuna za staklenke, a sajmova
nema, pa sad samo skupljam narudžbe. Treba uložiti, ali sve što
sam napravila je već naručeno. Imam i salatu, presadnice radim,
plodove prodajem. Radim sve što stignem – kaže Valentina.
OPG je otvorila prije šest godina. Godina joj započinje sijanjem
čili papričica u siječnju. Njima najviše treba za dozrijevanje.
Valentina napominje da što je ljuća sorta, prije se sije.
– Imam više od 600 sorti, ali ne sijem velike količine. Nečega
sadim 10 komada, nečega tisuću. Prvo počnem s čilijem, pa onda
idu zeljarice, kelj, egzotične sorte rajčica. Uz to radim i
presadu začinskog i ljekovitog bilja – opisuje.
Sada ima 10.000 paprika. Oni koji vole ljutu hranu kod OPG-a
Gotić moći će pronaći mnogo ukusnih i posebnih proizvoda,
poput pekmeza s čilijem.
– Radim razne salse i pekmeze sa čilijem. Svašta kombiniram.
Radit ću i kupinu s čilijem, te namaz od ljutih bućinih koštica.
Gledam da sam kreativna i da nemam konkurenciju – tvrdi.
U njezinoj ponudi nalaze se i trešnje sa čilijem i pekmez od
buće koji je jako popularan. Tvrdi da svi koji probaju pekmez od
buće misle da je riječ o pekmezu od marelice. Kupci su jako
željni i Valentinih ljutih umaka. Ima ih 18 vrsta, od blagih do
ekstra ljutih.
– Imam jedan s viskijem i čilijem, kao i umake s cimetom,
drenom, limunom, šumskim voćem ili začinskim biljem. Svaki umak
je drugačiji i za drugačiju namjenu. Jako puno toga imam u
proizvodnji, gledam da ne bude kao i svi drugi – izjavila je za
RTL.hr.
Prije osam godina zainteresirao ju je plavi krumpir koji je prvo
nabavila i tu je počela njezina ljubav za egzotičnim voćem i
povrćem. Potom se njezin interes proširio na plave rajčice i
čili, te je tada odlučila otvoriti samostalni OPG. U prvu ruku
svoje proizvode predstavljala je na sajmovima, a i s drugima je
razmijenila sjemenke.
– Ljudi su jako zainteresirani za peruanske jagode. One sad
dozrijevaju, a tu su i gorke dinje, meksička rajčica koja ima
okus zelene jabuke i rajčice. Od toga sam i pekmez radila. Sve
gledam što imam neobično i to pretočim u pekmeze. Nisam kao drugi
– kaže nam.
Valentina je sretna svojim poslom. U lipnju je dala otkaz na
starom poslu i posve se posvetila poljoprivredi i uopće joj nije
žao. Zainteresirani joj se mogu javiti na Facebook stranici
Egzoticno voce i povrce.
Usprkos uspjehu u online oglašavanju, još uvijek
vrijedno odlazi i na sve sajmove koji se nalaze na otvorenom i
uređeni su po epidemiološkim mjerama.
– Mogu reći da se proda. Imam svoje mušterije koje mi redovito
dolaze – rekla je Gotić, koja ima dvoje djece srednjoškolske
dobi.
Budućim kupcima savjetuje da je mogu pronaći na sajmovima, ali i
preko Facebooka tražiti dostavu na kućni prag. Također nudi
opciju slanja poštom, no trenutno je toliko zatrpana narudžbama
da joj na to jako puno vremena ode.
– Još mjesec dana ne mislim ništa slati poštom, ali na zimu će se
opcija poštom vratiti – objašnjava.
Oduvijek je drugačija, ona je poljoprivrednica koja voli rock
metal glazbu i kaže kako joj neobične ideje za hranu dolaze same
od sebe. Samo pogleda u kupine i već ih u glavi spaja s cimetom
ili čilijem.
– Puno radim, ali radim s guštom i od srca – zaključila je.
Trenutno se bavi jaglacima, ali kaže kako su joj egzotične biljke
i neobične prerade najzanimljivije. Uživa u svojim kreacijama.
Probala je raditi i na veliko, no tvrdi, recept je najbolji kad
se fokusira na manje količine.