
Vesela Varaždinka kuha od malih nogu, prema receptima svoje majke Nade koja je rođena u Vratišincu.
“Ovaj grah brzo se skuha, nekada sam kupovala domaći grah i namakala ga dan prije, ali sada koristim onaj iz konzerve. Dobar je, a i brže je gotov. U grah s ričetom može se dodati mrkva i korijen peršina, no ja to ne stavljam zbog supruga. On ne voli povrće, ali zato obavezno stavim špek i par domaćih kobasica, mi ih zovemo podmornice”, smije se Vlasta Kordić iz Varaždina koja je s Listom Međimurje podijelila svoj recept za brzi grah s ječmenom kašom koji tradicionalno priprema uoči Praznika rada.
Vesela Varaždinka kuha od malih nogu, prema receptima svoje majke Nade koja je rođena u Vratišincu, ali je tijekom Drugog svjetskog rata s obitelji preselila iz Međimurja.
Vlasta je od majke i bake naučila mnoge tradicionalne recepte, a sada kada je u mirovini voli isprobavati i recepte koje nađe na internetu, vidi u kulinarskim emisijama ili novinama. To ju inspirira i pomaže odabrati što će kuhati jer je kod svakodnevnog kuhanja najteže odlučiti što skuhati, a da svi budu zadovoljni.
Tu su i kolači
Najviše voli peći domaći kruh u glinenom kalupu koji je naslijedila od bake, a najsretnija je ako uspije nabaviti domaće, mljeveno brašno. Taj kruh ima sasvim drukčiji okus od kupovnog, svi to kažu, a i brzo nestane, priča Vlasta.
Barem jednom tjedno, obično tijekom vikenda, peče kolače jer u kući uvijek mora biti nešto slatko, da se nađe uz kavu popodne. Buhtli s pekmezom, štrudle od višanja, pužeki s orasima, pita od sira ili jabuka najviše se traže u Vlastinoj obitelji.
– Nije mi teško kuhati za obitelj, svi volimo dobro jesti. Osim toga moram se nečim zabaviti, ne mogu samo sjediti. Volim da jedemo kuhanu, domaću hranu, nije to nimalo teško uz malo volje, kaže.
Kada je bila djevojčica, kod kuće se kuhao pekmez, kiselilo se povrće za zimnicu, pekao ajvar, a povrće i voće se ubiralo s bakinog vrta, sjeća se Vlasta. Smatra da je velika šteta što ljudi danas imaju sve manje vremena za pripremanje domaćih namirnica jer je druženje u kuhinji također bilo i vrijeme kada se obitelj okupljala, pričala anegdote i nešto zajednički radila. To je običaj koji i sada voli održavati, iako većinom sama kuha, a obitelj se okupi za stolom kada je sve gotovo.
– Kad kuham za obitelj i prijatelje, najbolja je pohvala kada se sve pojede, onda znam da sam stvarno fino skuhala, kaže Vlasta.
Ričet
SASTOJCI
– šalica ječmene kaše
– 2 velike konzerve graha
– sol, vegeta, papar
– češnjak
– malo brašna i ulja (za zapršku)
– malo sjeckanog peršina
POSTUPAK
Ječmena kaša se opere i stavi se kuhati u vruću vodu. Kuha se pola sata, a doda se malo vegete ili malo soli. Kada kaša zakuha, dodaje se špek i kobasice, zbog bolje arome. Grah iz konzerve se ocijedi i ispere pod vodom te doda u vodu s ječmom.
Za zapršku se poprži malo brašna i crvene paprike na ulju, a kada dobije boju, doda se sjeckani češnjak i to se sve umiješa u grah. Na kraju se za ukras dodaje sjeckani peršin.