NUTRITIVNO BOGATSTVO

Grožđe – više od vina: Slatki saveznik zdravlja i dugovječnosti

Ilustracija - Pixabay

Sok većine bobica završit će u bačvama, no svejedno ne propustite priliku uživati u ovom zdravom voću.

Sezona berbe grožđa dolazi svome kraju; trsovi su opet ispunili podrume moštom i budućim vinom. Ipak, iako se u našem podneblju grožđe doživljava ponajprije kao sirovina za vino – ne treba zaboraviti da je ono i jedno od najzdravijih voća koje možemo uvrstiti u svakodnevnu prehranu. Njegova bogata nutritivna vrijednost i brojni pozitivni učinci na organizam čine ga pravim darom prirode.

Bogatstvo vitamina i minerala

Grožđe je izvrstan izvor vitamina C i vitamina K, a sadrži i vitamine B skupine. Od minerala se ističu kalij, bakar i mangan. Ove hranjive tvari pomažu pravilnom funkcioniranju srca, krvnih žila, mišića i živčanog sustava.

Antioksidativna snaga

Jedna od najvažnijih prednosti grožđa je visoki sadržaj antioksidansa, među kojima se posebno izdvaja resveratrol – spoj poznat po svojoj ulozi u zaštiti srca i krvnih žila. Osim njega, grožđe obiluje flavonoidima i polifenolima, koji pomažu tijelu u borbi protiv slobodnih radikala i usporavaju procese starenja.

Zdravlje srca i krvnih žila

Redovita konzumacija grožđa povezuje se s boljom cirkulacijom i smanjenjem rizika od ateroskleroze. Zahvaljujući kombinaciji vlakana, kalija i antioksidansa, grožđe doprinosi održavanju normalnog krvnog tlaka i smanjenju lošeg kolesterola.

Dobrobit za probavu i hidrataciju

Grožđe sadrži puno vode i vlakana, pa povoljno djeluje na probavu i pomaže u hidrataciji organizma. Blago je i lako probavljivo voće, zbog čega ga često preporučuju i u prehrani djece i starijih osoba.

Prirodna energija

Zahvaljujući prirodnim šećerima (glukozi i fruktozi), grožđe je odličan izvor brze energije. Upravo zato ga sportaši i fizički aktivne osobe rado konzumiraju prije ili poslije treninga.

Svestrana upotreba

Osim što se jede svježe, grožđe se može sušiti u grožđice, koristiti u sokovima, smoothiejima i voćnim salatama. Njegovo sjeme daje vrijedno ulje koje je cijenjeno u kulinarstvu i kozmetici.

Zato, iako je berba možda prošla, uživanje u grožđu itekako traje – jer svaka bobica nosi dozu zdravlja i energije.

Iz naše mreže
Preporučeno
Najnovije