U HRVATSKOJ ispijanje kave nije samo ritual, Hrvati se vole družiti uz kavu

Kava treba biti crna kao noć, vruća kao pakao i slatka kao žena – ovim riječima kavu opisuje stara turska poslovica.

Mnogi od nas započinju dan ispijanjem ovog aromatičnog napitka. Ispijamo ju na različite načine; slatku, gorku, s mlijekom, vrhnjem, tursku, instant, espresso…

Biljka kave se ponajviše uzgaja u područjima Južne Amerike, Južne Azije, Indije i Afrike. Po sazrijevanju biljke, zrna kave se ubiru i peku. Zelena nepržena zrna kave su jedan od najprodavanijih svjetskih poljoprivrednih proizvoda.

Postoji više vrsta kave, a najčešće se uzgajaju Arabica i Robusta.

Pripremu ovog mirisnog napitka zasigurno najbolje poznaje čakovečki barista Miro Kopjar, vlasnik varaždinskog kafića My Way i sam strastveni ljubitelj kave.

– Na domaćem tržištu najviše se prodaje i koristi Robusta, kao i njezini blendovi. To je nešto jeftinija vrsta kave, ali daje jedan specifični aromatični okus te puno pjene kod same pripreme. Sam miris kave ovisi prije svega o načinu i temperaturi prženja sirovog zrna. Sljedeći najvažniji faktori su voda, temperatura vode, način mljevenja kave, vrsta kafe aparata, vrsta mlijeka i način obrade mlijeka, temperatura šalice i sam barista. Ako barista ima dovoljno znanja može i od lošije kave napraviti i vrhunsku kavu – govori nam Miro Kopjar .

Ovaj aromatični, čarobni napitak kod zdravih ljudi u normalnim količinama pomaže kod otklanjanju umora, pojačava mentalnu sposobnost i koncentraciju.

No s kavom treba svakako biti i oprezan. Dobro poznato je da kod prevelikog uživanja u kavi može doći do povišenja tlaka, te ovisnosti o kofeinu.

Pretjerano uživanje u kofeinu oštećuje srce i srčane žile, provocira lučenje želučane kiseline, remeti prirodni životni bioritam, izaziva tremor i nervozu, ali svejedno mi ju obožavamo.

Mano (ruka;čovjek), miscela (mješavina), macchina (mašina) – to su tri osnovna elementa kojima se Talijani povode da bi kava bila vrhunska. Kuhanje mlijeka je od posebne važnosti i njemu se mora pristupiti s puno pažnje. S loše pripremljenim mlijekom može se i od najbolje kave napraviti najgora – s osmijehom govori nam Miro.

Najčešće se piju espresso, macchiato i cappuccino, ali kod nas ima još barem pet izvedenica kave. Kod nas u Hrvatskoj ispijanje kave nije samo ritual kao kod drugih zemalja, mi Hrvati se volimo družiti uz kavu. Kava u našoj kulturi ima važnu socijalno društvenu notu.

Zadnjih godina mnogi ugostitelji su shvatili važu ulogu dobro pripremljene kave, pa sve češće pristupaju odabiru boljih i skupljih mješavina, te educiranju vezanom uz samu pripremu kave.

Latte art – umjetnost u šalici

Osim pripreme dekoriranje i serviranje ima bitnu ulogu. Ukrašavanje pjenom postalo je trend, ali i velika prednost onih koji to znaju. Japanci su svojom minucioznošću doveli ukrašavanje do samih granica, vrha umjetnosti. Najpoznatiji svjetski latte art umjetnik je Kazuki Yamamoto, barista iz Osake.

– Dan volim započeti šalicom kave. Najviše volim instant kave od kojih mi je najbolja Nescafe zbog svog bogatog, ali laganog okusa, a i brzo se sprema, govori nam Slađana Lesjak, naša čitateljica i ljubiteljica kave.

Djelovanje kofeina započinje kroz desetak minuta nakon ispija napitka. Što ga češće uzima, njegovo djelovanje je sve slabije, a organizam traži još! Ono što mnogi zaboravljaju da kava nije jedini napitak koji ima kofeina.

Danas je poznato da i čaj (posebno crni) sadrži kofein. Naime, kofein u čaju otkriven je 1827. godine, ali je tada nazvan tein, no znanstvenici tvrde kako ne postoji velika razlika između kofeina i teina.

Doduše kofein u čaju, za razliku od kave, ne utječe negativno na srce i krvotok, nego pojačava protok krvi i izmjenu tvari u mozgu. U čaju ima 30% manje kofeina nego u kavi.

– Kava razbuđuje. Kažu da i nije nešto zdrava. Doživljavam je kao ritual i priliku da sretnem prijatelje ujutro. Njih je sve manje. Primjećujem da ljudi nemaju novaca za kafiće. Čak ni za kavu. Piju je doma. Pripremanje kave je osjetljiv posao i ne zna svatko napraviti to kvalitetno. U Casa Latini rade najbolju kavu u Čakovcu. Volim irsku. Tamo ne muljaju s viskijem. Pravi je. Izvrsna je, kaže nam glumac Alen Barbić.

Stoga uživajte svojoj jutarnjoj kavi. Mi preporučujemo espresso, a kakvu vi najviše volite?

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije