Pripremate li povrće, pečete li kolač ili pirjate meso, nije svejedno koje ćete ulje koristiti. Sve češće se u kuhinji upotrebljavaju i druga ulja osim maslinova i suncokretova, na koje smo najviše ‘navikli’. Bitno je znati da različite vrsta ulja imaju različite nutritivne vrijednosti. Neka druga ulja poboljšat će kvalitetu jela. Evo što biste trebali znati o njima.
Bademovo ulje
Ovo ulje ima poveći niz kvalitetnih sastojaka i koristi se u proizvodima za ljepotu. Obiluje cinkom, magnezijem, željezom i kalcijem. Sadrži i dosta vlakana, a koristi se za pečenja,pripremu umaka i obogaćivanje jela okusom. Ako pripremate namirnice na visokim temperatura, koristite rafinirano bademovo ulje.
Kokosovo ulje
Nutritivno bogato ulje izraženog okusa poznato je po svom blagonakolon djelovanju na zdravlje kože i kose te se koristi i za probavne smetnje. Dobar je izbor za pečenje ribe, prženje, pripremu peciva i juha. Suncokretovo ulje Bogato je masnim kiselinama i vitaminom E te antioksidansima koji čuvaju zdravlje. Koristite ga za pečenje i pripremu salatnih tjestenina. Čest je odabir jer nema izražen miris. a i cijenovno je prihvatljivije.
Sezamovo ulje
Ovo je ulje jedna od najzdravijih alternativa biljnim uljima. Ima bogat okus i koristi se prvenstveno u pripremi azijske kuhinje. Obiluje esencijalnim vitaminima, masnim kiselinama i mineralima poput cinka, bakra, kalcija i magnezija. Idealno je za prženje i pripremu umaka i salata.