Poznato je da ovo egzotično voće obiluje dobrim masnoćama, odnosno nezasićenim masnim kiselinama te brojnim vitaminima i mineralima što ga čini važnom namirnicom zdrave prehrane.
Unatoč tome što su masnoće u avokadu dobre za organizam, netko se sjetio, osluškujući tržište (naime mnogi misle da ova krokodilska kruška nije dobra za mršavljenje jer je masna – a baš ta mast je dobra jer nas čini sitima), uzgojiti avokado s – manje masnoća!
Tvorci dijetnog avokada tvrde da njihov proizvod ima 30 manje masnoća, no da je jednako ukusan i hranjiv kao običan avokado. Kažu i da ovaj dijetni avokado brže sazrijeva, ali sporije trune. Avokado s manje masnoća, dodaj u njegov tvorci, uzgaja se u posebnim klimatskim uvjetima i specijalnom tlu.
Uz cijeli niz proizvoda s manjim udjelom masnoća – jogurta, mlijeka, maslaca, čokolada, salama, sireva, gotove hrane, prvi put se među njih svrstalo i jedno voće.