Jaja imaju široku primjenu u kulinarstvu i gotovo u svemu su – od tijesta i krema do juha do variva i namaza. Koriste se u slatkim i slanim jelima i nije lako pronaći odgovarajuću zamjenu za njih.
No, zamjena za jaja postoji i kuhari tvrde da je odlična, a pritom i jeftina. Riječ je o akvafabi, odnosno tekućini u kojoj smo kuhali grahorice. Akvafaba je sastavljena od škroba i proteina, a sadrži sve što sadrži jaje, osim što je niskokalorična i nema masnoća.
Da biste je dobili kuhajte primjerice slanutak ili grah oko sat vremena pa tu tekućinu, ukoliko nije gusta, nastavite kuhati dok ne postigne konzistenciju jednaku onoj koju ima bjelance.
Želite li s akvafabom raditi meke biskvite, prvo ju umutite, isto kako bi umutili bjelance. Postat će bijela i čvrsta. S akvafabom možete raditi i palačinke. Što se tiče mjera, zamjena za jedno jaje su tri žlice akvafabe.
Želite li brže rješenje, ne morate kuhati slanutak, nego iskoristite tekućinu od onog konzerviranog. I ona je dobra zamjena za jaja.