Male, zelene bobice karakterističnog okusa temelj su mediteranske prehrane. I dok ih mnogi jedu tek kao prilog uz ‘finger food’, masline bi itekako trebale imati više prostora na vašim menijima.
Osim što su mnogima najdraže ‘grickalice’, masline su vrlo ljekovite i povoljno utječu na naše zdravlje.
Sadrže antioksidanse i djeluju tako da štite molekule LDL kolesterola od oksidacije i tako sprečavaju nastanak ateroskleroze. Obiluju vitaminom E, oleinskom kiselinom i polifenolnim spojevima koji sprečavaju upalne procese i bolesti poput astme, osteoartritisa i reumatoidnoga artritisa.
Brojna su istraživanja pokazala kako osobe koje konzumiraju masline i maslinovo ulje znatno manje obolijevaju od degenerativnih bolesti,a posebice od kardiovaskularnih bolesti i karcinoma.
Utvrđeno je kako masline sadrže značajne količine hidroksitirosola i tirosola te skvalena i terpenoida, molekula koje posjeduju antikarcinogeno djelovanje.
Bogate su i neprobavljivim prehrambenim vlaknima pa se posebice preporučuju osobama koje imaju problema s probavom.
Masline se ističu i visokim udjelom jednostruko nezasićenih masnih kiselina (čak 75 %), a odličan su izvor i željeza i bakra te prehrambenih vlakana.
Čaj od maslina
Iako nije uobičajeno na našem području piti čaj od masline, to bi se svakako trebalo promijeniti. Riječ je o napitku koji pomaže kod snižavanja visokog tlaka, a neki ga smatraju i zamjenom za zeleni čaj. Ispijanje čaja od listova masline, koji je inače i vrlo ukusan, spriječit će nastanak kardiovaskularnih bolesti, sniziti kolesterol, riješiti vas gljivičnih infekcija i djelovat će antibakterijski. Odličan je lijek kod herpesa, olakšat će simptome upale pluća, pomaže kod dijabetesa tipa 2 tako da snizuje šećer, kod meningitisa, reume, infekcije mokraćnih puteva, kroničnog umora i alergija te će ojačati imunološki sustav.
Kako ga pripremiti?
U 2,5 dl proključale vode stavite 10 grama osušenog lišća masline i ostavite da vrije tri minute na laganoj vatri. Zatim ostavite čaj poklopljen da odstoji oko 10 minuta i procijedite. Ako vas muči visoki tlak, kuhajte 20 listova u 3 dl vode, pustite da ispari oko 1 dl i prije konzumiranja zasladite medom. Pijte ga ujutro i navečer po jednu šalicu. Nemojte pretjerivati s količinom zbog njegova svojstva snižavanja tlaka, a ne preporučuje se trudnicama.