Ovaj vikend uživajte u beze košaricama s kremom od vanilije i bobičastim voćem, nagrađivane slastičarke Mirjane Špoljar.
Sastojci
Sastojci za beze kore
bjelanjak 5 kom
šećer kristal 200 g
škrobno brašno 10 g
jabučni ocat 1 žličica
Sastojci za kremu
žumanjak – 5 kom
šećer kristal – 70 g
oštro brašno 70 g
mlijeko 1,5 dcl
vanilin šećer 2 kom
margarin 140 g
tučeno slatko vrhnje 2,5 dcl
bobičasto voće 500 g
Postupak
Beze kore
Od bjelanjaka umutiti čvrsti snijeg i dodati prstohvat soli da bi bili čvršći. Malo po malo dodavati šećer i gustin te na kraju ocat da bi kore bile čvršće. Smjesu stavimo na pleh i sušimo u pećnici na 150 Celzijevih stupnjeva jedan sat.
Krema
U mlijeko dodati žumanjke, šećer, vanilin šećer i brašno. Dobro razraditi pjenjačom da kod kuhanja ne bi bilo grudica. Kuhamo dok krema ne postane čvrsta. Pritom stalno miješamo. Ohladimo i dodamo margarin sobne temperature. Na ohlađene beze košarice stavimo kremu i dodamo tučeno slatko vrhnje te dodamo bobičasto voće.