Đurina hiža među naj-restoranima u Hrvatskoj, Mala hiža prva, Mundoaka četvrta

Jučer su u Smaragdnoj dvorani hotela Esplanade, u jedinom relevantnom Izboru najboljih restorana, onom koji zajednički organiziraju Jutarnji list i Vinart, proglašeni najbolji hrvastki restorani. Restoran Đurina Hiža jedini je restoran iz varaždinskog kraja koji se našao na popisu najboljih, kao sedmoplasirani u TOP 10 kategoriji Središnje Hrvatske u kojoj je opet pobijedila (očekivano) Mala hiža iz Mačkovca, dok je u istoj kategoriji čakovečka Mundoaka zauzela 4. mjesto.

Izbor Dobrih restorana egzistira već šestu godinu zaredom te kreira jedinu objektivnu nacionalnu i regionalnu top listu najboljih hrvatskih restorana. U žiriju je pet stotina glasača iz cijele Hrvatske među kojima su istaknuti predstavnici hrvatske gastroscene; restorateri, chefovi, eno i gastro novinari, blogeri, poslovni ljudi, turistički djelatnici te vinari koji su zapravo i najredovitiji posjetitelji restorana.

Jedini uvjet je ukupno zadovoljstvo, odnosno indeks sreće po odlasku iz restorana, a nagrada se dodjeljivala u kategorijama Najbolji restoran Hrvatske, Najbolji restoran Dalmacije, Istre i Kvarnera, Grada Zagreba, Središnje Hrvatske, Slavonije i Podunavlja i restoran Prijatelj vina. Birao se i najbolji u kategoriji chefa godine i to po izboru kolega chefova.

U kategoriji Središnja Hrvatska, gdje ulazi Međimurje, Varaždinski kraj, Zagorje, Podravina i Prigorje, prvo mjesto osvojila je očekivano Mala Hiža, iz Mačkovca, novotvoreni restoran Mundoaka iz Čakovca zauzeto je četvrto mjesto, a sedmo mjesto u TOP 10 zauzela je Đurina hiža iz Varaždinskih Toplica.

– Prije par godina nismo se niti mogli nadati ovakvom priznanju. Ovo je samo potvrda našeg rada posljednjih 10 godina i pravca koji smo odabrali. U njemu je naglasak na domaće, autentnično i na kvalitetu. Zahvaljujem svima koji su to prepoznali, prije svega gostima restorana i stručnjacima koji su nam dali glas – kazao je Nikola Božić, vlasnik restorana Đurina Hiža.

Kako ističe, svoje su uspjehe ostvarili uglavnom bez previše pomoći od institucija, iako se trude promovirati upravo domaće proizvođače.

– Nadam se da će nova gradska vlast u Varaždinskim Toplicama imati sluha, da ćemo pronaći kvalitetnog sugovornika, jer vjerujemo da možemo pomoći u dizanju turizma u Varaždinskim Toplicama, za što postoje svi uvjeti. Moramo naš kraj vratiti tamo gdje mu je i mjesto, na vrh – ističe Božić.

Na sam izbor osvrnuo se i jedan od osnivača projekta, inače Varaždinac, uspješni eno-gastro poduzetnik Saša Špiranec.

– Dobre restorane pokrenuli smo prije šest godine sa željom da ljudima damo kvalitetni pregled restoranske scene u Hrvatskoj, te da bi tijekom godina pratili razvoj i dinamiku na gastro sceni. Danas smo se nedvojbeno razvili u jedan od najambicioznijih gastronomskih projekata u posljednjem desetljeću čiji su osnovni postulati relevantnost, pouzdanost, neutralnost i aktualnost.

U nastavku pogledajte prvih deset plasiranih dok će cjelokupna lista biti dostupna na portalu Dobri restorani.

1. Pelegrini, Šibenik
2. Dubravkin put, Zagreb
3. Monte, Rovinj
4. Noel, Zagreb
5. Plavi podrum, Volosko
6. Vinodol, Zagreb
7. Bevanda, Opatija
8. Carpaccio, Zagreb
9. Marina, Novigrad
10. Mala hiža, Mačkovec

Najbolji u regiji Središnja Hrvatska:

1. Mala hiža, Mačkovec
2. Karlo, Plešivica
3. Kod špilje, Otruševec
4. Mundoaka, Čakovec
5. Villa Magdalena, Krapinske Toplice
6. Vuglec Breg, Lepajci
7. Đurina hiža, Varaždinske Toplice
8. Academia hotel Kaj, Marija Bistrica
9. Mon ami, Velika Gorica
10. Dvorac Mihanović, Tuheljske Toplice
Najbolji u regiji Dalmacija:

1. Pelegrini, Šibenik
2. 360, Dubrovnik
3. Boškinac, Novalja
4. Laganini Palmižana, Hvar
5. Bokeria, Split
6. Nautika, Dubrovnik
7. Foša, Zadar
8. Proto, Dubrovnik
9. Pojoda, Vis
10. Pantarul, Dubrovnik

Najbolji u regiji Istre i Kvarnera:

1. Monte, Rovinj
2. Plavi podrum, Volosko
3. Bevanda, Opatija
4. Marina, Novigrad
5. Batelina, Medulin
6. San Rocco, Brtonigla
7. Johnson, Mošćenička Draga
8. Damir & Ornella, Novigrad
9. Stari Podrum, Momjan
10. Badi, Umag

Najbolji u regiji Grada Zagreba:

1. Dubravkin put, Zagreb
2. Noel, Zagreb
3. Vinodol, Zagreb
4. Carpaccio, Zagreb
5. Bistro Apetit, Zagreb
6. Takenoko, Zagreb
7. ManO, Zagreb
8. Barbieri’s, Zagreb
9. Apetit City, Zagreb
10. Time, Zagreb

Najbolji u regiji Slavonija i Podunavlje:

1. Muzej okusa, Osijek
2. Baranjska kuća, Karanac
3. Zimska luka, Osijek, Hotel Osijek
4. Josić, Zmajevac
5. Principovac, Ilok
6. Lumiere, Osijek
7. Dunav, Ilok
8. Kovač, Čarda Suza
9. Klub restoran Waldinger, Osijek
10. Kormoran, Bilje

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije