Izgleda da je mišljenje kako je sir loš za vaše zdravlje ipak pogrešno. Istraživači su došli do tog zaključka nakon što nisu pronašli nikakvu vezu između jedenja mliječnih proizvoda i povećanog rizika od srčanog i moždanog udara.
Čak i punomasni sir, mlijeko i jogurt – koje se često izbjegava zbog visokog sadržaja zasićenih masti – ne povećavaju rizik od smrti ili stanja poput koronarnih bolesti srca, prema pregledu 29 različitih studija koje uključuju gotovo milijun sudionika.
– Postoji široko rasprostranjeno, ali pogrešno uvjerenje da mliječni proizvodi općenito mogu biti loši za vaše zdravlje – rekao je istraživač Ian Givens, professor na Reading University.
– Dosta je prostora u medijima u zadnjih 10 godina posvećeno tezi kako zasićene masti povećavaju rizik od kardiovaskularnih bolesti, ali nije tako – rekao je za The Guardian.
Dosadašnje smjernice su da muškarci ne jedu dnevno više od 30 grama zasićenih masti, a žene ne više od 20 grama. To je bila loša vijest za ljubitelje sira – ako bi dvoje ljudi podijelilo na primjer 250 grama camemberta, oboje bi unijeli oko 19 grama zasićenih masti.
Ali sudeći po studiji objavljenoj u časopisu European Journal of Epidemiology, ukupna potrošnja mliječnih proizvoda nije se mogla povezati s povećanim rizikom od moždanog udara i srčanog udara.
U istraživanju su analizirani rezultati studija provedenih u posljednjih 35 godina, koristeći informacije o zdravlju i prehrani čak 938,465 sudionika.
Također, prijašnje istraživanje koje je provelo norveško University of Bergen, pokazalo je kako masna hrana poput sira, maslaca i vrhnja ustvari može pomoći zaštititi ljude od srčanih bolesti kad je dio prehrane s ograničenim unosom kalorija.